Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm Saha Araştırma” raporu tarım sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. 2023 yılında da tarım piyasaları, veriler ve çiftçi anketleriyle zenginleştirilen bu rapor, sektörün derinliklerine ışık tutuyor.
Bu yılki saha çalışması, 28 ilde 1.075 çiftçiyle yapılan basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle gerçekleştirildi. Raporun dikkat çeken ilk bulgusu; çiftçilerin yaş ortalamasının 2021’de 51,1 iken 2023’te 53,4’e yükselmiş olması. Bu, tarım sektörünün yaşlanan bir nüfusa sahip olduğunu gösteriyor. Tarımsal üretim yapan çiftçilerin %64’ü sadece bitkisel üretim yaparken geriye kalan %36’ısı hem bitkisel hem de hayvansal üretimi aynı anda yapıyor. Sadece hayvansal üretim yapan işletme oranı ise %1’de kaldı.
Arazi büyüklükleri konusunda ise 2019 yılına kıyasla büyük bir değişiklik gözlenmiyor. Çiftçilerin arazi büyüklüğü raporda aritmetik ortalamaya göre 252 dekar, geometrik ortalamaya göre 99 dekar ve harmonik ortalamaya göre 29 dekar bulunmuş. Ancak üretim yapılan arazilerin %30’u kiralık arazilerden oluşuyor.
Çiftçiler bitkisel üretimde tarla ürünlerinde en çok buğday, mısır, arpa, sebze üretiminde domates ve meyvecilikte üzüm üretmeyi istiyor. Ancak iş üretime gelince orada tarlada pamuk, buğday, mısır, ayçiçeği ve arpada üretimi önce çıkıyor.
Hayvansal üretimde ise süt inekçiliği %75’lik bir oranla öne çıkarken, besi hayvancılığı %45 seviyelerinde. Bugün yaşadığımız et sorununun temelini buradan anlayabiliyoruz.