Bir çoban masalı: 100 bin lira maaşı kim veriyor?

Elazığ’da Mahmut Sezer 100 bin lira maaş verilmesine rağmen çoban bulamadıklarını söyledi. 100 bin lira maaşın izini sürdük, işin aslını çobanlardan ve sürü sahiplerinden dinledik.

“Şu an çoban bulamıyoruz… Sağım hayvan çobanını 100 bin liraya kadar bulamıyoruz. Vasıfsız birisi bile 60 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar kazanır, ancak bulamıyoruz…”

Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer’in DHA’ya yaptığı bu açıklama, gündemin konuşulan konularından biri oldu. 100 bin lira maaşı reddeden çobanlar kimlerdi? İşsizlik bu kadar artmışken, geçim derdi bu kadar büyükken 60 bin TL maaşı hangi ‘vasıfsız birisi’ reddediyordu?

Aslında Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aziz Çelik’in konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaştığı mesaj 100 bin lira maaş iddiasının doğruluğuna dair bir ‘şüphe’ uyandırıyordu: “Böyle bir iddia ancak işgücü piyasalarının ABC’sinden haberdar olmadan ileri sürülebilir ama maalesef haber oluyor.”

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Hacı Osman Camii karşısında, hayvan sahipleri ile çoban adayları bir araya geliyor

 

İddiayı kaynağından araştırmak için hayvancılığın gelişmiş olduğu Van’da çoban maaşlarının izini sürdük. Sürü sahiplerinin çoban bulamamak gibi bir sıkıntısı olduğu doğru ancak konuşulan maaşlar 100 bin liranın yanına bile yaklaşamıyor.

Van’da çoban arayan hayvancılar ile iş bulmaya çalışan çobanlar, merkez İpekyolu ilçesindeki “çoban pazarı” olarak anılan alanda bir araya geliyor. Taraflar burada sıkı bir pazarlığa girse bile, ekonomik krizin yol açtığı fiyat artışları nedeniyle, anlaşmak pek de kolay olmuyor.

Hayvancı Fettah Ateş

 

ÇOBAN 60 BİN İSTİYOR, HAYVAN SAHİBİ 30 BİN VERİYOR

Pazarlıklarına şahitlik ettiğimiz hayvancılar da çobanlar da dertli. Hayvan sahibi Fettah Ateş, “70 bin TL maaş verebilecek gücüm olsa neden hayvancılık yapayım ki?” diyerek serzenişte bulunuyor: “Çobanlar, 60-70 bin TL arasında maaş istiyor. Ben en fazla 30 bin TL maaş verebilirim. Daha fazlasını vermeye gücüm yetmez. Zaten artık hayvancılık yapmak çok zor. Böyle giderse hayvanlarımı satmayı düşünüyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...