Tarımda vahşi sulama kaçağı tetikliyor

Güneydoğu’daki elektrik dağıtımına 1 milyar dolara yakın yatırım yapan Dicle Elektrik, kaçak elektrik oranını yüzde 76’dan 42’ye düşürürken, bir kısım çiftçinin tarımsal sulamada ‘kaçak trafo’ ısrarı bölgede enerji kesintilerine yol açıyor.

Güneydoğu’daki altı ilde dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, 2013 yılından itibaren yaptığı yatırımlarla kayıp kaçak oranını yüzde 76’dan yüzde 42’ye kadar düşürdü. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, 5 yıllık hedeflerinin kayıp kaçak oranını yüzde 30’ların altına çekmek olduğunu ifade etti. Elektrik dağıtım faaliyetlerine ve kaçak elektrikle mücadeledeki son duruma ilişkin Mardin’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Arvas, bölgede kaçak elektriğin büyük bir bölümünün tarımsal sulama faaliyetleri için kullanıldığını dile getirdi.

25-30 bin çiftçinin bölgenin enerjisini bedelsiz kullanmak istediğini ifade eden Arvas, “Özellikle tarımsal ve kırsal alanlarda yaşanan aşırı elektrik tüketimi ve israf, sistemimiz üzerinde baskı oluşturarak planlı kesintilere sebep oluyor. Tarımsal sulama alanlarında tüm abonelerimizin sadece yüzde 4’ünü oluşturan bir kesim, bölgedeki kayıp-kaçak oranını yüzde 75 seviyelerine çıkarıyor. Şehir merkezlerinde kayıp-kaçak oranı Türkiye ortalamalarında seyrederken bir grup çiftçi kaçak trafolarıyla, 100 bin nüfuslu bir ilçe kadar enerji tüketebiliyor” dedi.

2,2 milyon müşteriye hizmet verdiklerini anlatan Yaşar Arvas, 2013-2023 arasında bölge nüfusunun yüzde 35 artmasına karşın, abone sayısını yüzde 62 artırdıklarını ifade etti. Kaçakla mücadele için sayaçları evlerin dışına çıkardıklarını, trafoları direklerin üstüne yerleştirdiklerini anlatan Arvas, bölgede abone başına elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasının 2,5 katı olduğu bilgisini verdi.

11 milyar TL yatırım yapılacak

Arvas, 2024 yatırımlarına ilişkin “Merkezi ve kırsal bölgelere altyapı ve teknoloji odaklı toplamda 11 milyar TL’ye yakın bir yatırım hedefliyoruz” dedi. Arvas, bu kapsamda 2024 için Diyarbakır’a 1.5 milyar TL, Şanlıurfa’ya 3.5 milyar TL, Şırnak’a 3.1 milyar TL, Batman’a 1.1 milyar TL, Mardin’e 870 milyon TL ve Siirt’e 300 milyon TL tutarında yatırım bütçesi ayırdıklarını açıkladı. 500 milyon TL’nin üzerinde bir yatırım da teknolojiye yapılacak. Ülke ekonomisine 10 yılda sağlanan katkının 165 milyar TL olduğunu, 2023’te sağlanan kazancın 27,8 milyar TL olduğunu vurgulayan Arvas, 10 yılda bölgedeki elektrik altyapısına 1 milyar dolara yakın yatırım yaptıklarını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...