Gıda israfı ile mücadele için 5 kılavuz!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da “GIDANI KORU” çalışmaları kapsamında sağladığı katkıyla, beş farklı gıda üretim sektörü için “Gıda Üretim Yerlerinde Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu” hazırlandı.

Küresel olarak üretilen her 3 gıdadan 1’i çöpe atılıyor. Gıda üretiminde hammadde, su, toprak, işgücü ve zaman kullanılırken, bir gıda çöpe atıldığında bu kullanılan kaynaklar da gıda ile birlikte çöpe atılıyor. Bir yandan sınırsız olmayan hammadde, su, doğal kaynaklar günden güne azalırken ve bir yandan da dünyada açlıkla mücadele eden insanlar artarken, mevcut doğal kaynakların etkin şekilde kullanılması, gıdanın sorumlu bir şekilde üretilmesi ve tüketilmesi şu anda oldukça kritik hale geliyor. Bu nedenle gıdada yaşanan kayıp ve israflar için hem bireysel anlamda hem de sektörel bazda ortak çalışmalar yapılması oldukça önem arz ediyor.

Gıda israfı ile mücadele için 5 kılavuz!

Beş sektör için Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu hazır!

Bu farkındalık ve bilinçle yola çıkan Sürdürülebilir Gıda Platformu, Gıda Atığı ve Kaybı Çalışma Grubu Yönetimi Başkanı Migros başta olmak üzere, çalışma grubu üyesi Balparmak, Banvit, Doğadan, Eker, K.F.C. Gıda, Kızılay İçecek, Muratbey, Pınar Su ve İçecek, Reis Gıda, Uludağ İçecek ile birlikte, gıda üretim sektöründe gıda kayıplarının azaltılmasına yönelik beş farklı sektör için Gıda Üretim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu’nun hazırlanmasını sağladı.

Kırmızı Et ve Kümes Hayvanları, Süt ve Süt Ürünleri, Alkolsüz İçecekler, Bal ve Arı Ürünleri, Hububat, Kuru Meyve ve Çay sektörleri kapsamında hazırlanan kılavuzlarda iki bölüm yer alıyor. İlk bölümde, dünyada ve ülkemizdeki gıda kaybı ve israfının mevcut durumu, azaltılmasının önemi ve potansiyel çözüm örneklerine yer veriliyor. İkinci bölümde ise o sektör özelinde proses kayıpları ve iyi üretim uygulamaları detaylandırıyor. Bu iyi üretim uygulamalarına örnek olarak, doğru hammadde seçimi, ambalaj teknolojisi, eğitimler, doğru etiketleme ve raf ömrü gibi konuları bulunuyor. Kılavuzun son bölümünde de geri kazanım hiyerarşisine uygun olarak bağış, biyogaz ve kompost yöntemleriyle ilgili bilgilere yer veriliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da GIDANI KORU çalışmaları kapsamında görüş ve değerlendirmeleriyle önemli katkılar sağladığı ve herkesin erişimine açık olan kılavuzlara ulaşmak için tıklayınız.

www.gidahatti.com/haber/20116617/gida-israfi-ile-mucadele-icin-5-kilavuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...