Mersin balına coğrafi işaret alma çalışmaları devam ediyor

Mersin’de arıcılık sektörünün, son yıllarda gözle görülür bir ivme kazanarak önemli bir ekonomik potansiyele dönüştüğünü belirten Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt, Mersin’in Türkiye genelinde arı kovanı sayısı bakımından 4’üncü sırada yer aldığını söyledi.

Mersin’de yaklaşık 327 bin arı kovanı bulunduğunu ve yıllık yaklaşık 3 bin 500 ton bal üretildiğini bildiren Kurt, Türkiye’nin toplam üretimi ise 115 bin ton olduğunu aktardı.

Mersin’in iklimi, coğrafi şartları ve bitki örtüsünün, arıcılık için oldukça elverişli bir ortam sağladığını belirten Kurt, ‘’Mevsim ve bitki örtüsü itibariyle Mersin’de kaliteli bal üretimi yapılıyor. Türkiye kış altındayken Mersin, bal hasadı yaptığımız bir ilimiz. Mersin’de organik bal üretimi yapan üreticilerimiz uluslararası bal yarışmalarında elde ettikleri altın ve gümüş madalyalar ile Mersin balının kalitesini ortaya koyuyor. Biz de birlik olarak Mersin balının coğrafi işaret alması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Arıcı, tarımın bel kemiği”

Zirai ilaçlamanın, tarım alanlarında zararlıları kontrol etmek için kullanılan bir yöntem olduğunu ancak, bu ilaçların arılar üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğine dikkat çeken Kurt, “Arılar, tarım alanlarında çiçeklerden nektar ve polen toplarlar.

Bu sırada zirai ilaçların kalıntılarına maruz kalabilirler. Bu ilaçlar, arıların ölümüne veya arı kolonilerinin zayıflamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra, zirai ilaçların balda kalıntı bırakması da mümkün. Bu durumda, insanların tükettiği balda zararlı kimyasal kalıntılar bulunabilir, bu da sağlık riskleri doğurabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...