Zeytinyağı ve yağlı zeytin ile AB’nin iki ürününü tanıdığı ilk ilçe olan Milas’taki 13 milyon 180 bin zeytin ağacının bir kısmı 3 bin 200 yaşında! AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, “Coğrafi işaret çok önemlidir çünkü tüketiciler coğrafi işaret logosunu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlarlar” diyor. İşte AB’nin tanıdığı Milas yağlı zeytininin özellikleri…
Avrupa Birliği (AB) şimdiye dek 21 Türk ürününü tanıdı. Bu ürünlerden biri de Milas Yağlı Zeytini. Milas Yağlı Zeytini, AB’nin Menşe Adı (PDO) tesciline sahip. Muğla iline bağlı Milas ise Milas yağlı zeytini ve Milas zeytinyağı ile AB’nin Türkiye’de iki ürününü coğrafi işaret ile tescil ettirdiği ilk ilçe ünvanını taşıyor.
AB tarafından PDO olarak tanınması, bu zeytinin adının korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin de tanıtılmasına yardımcı oluyor.
Memecik zeytininden üretilen Milas yağlı zeytini orta boylu, siyah/mor renkli, dikine yarılmış, meyve aromalı, sofralık bir zeytin. Yüksek antioksidan aktivitesi, yüksek polifenol içeriği, muhafaza yöntemi, meyvemsi ve acımsı aroması ile Türkiye’de yetişen diğer zeytinlerden ayrılıyor. Zeytini muhafaza etmek için kullanılan kaliteli zeytinyağı, aynı zeytin çeşidi olan Memecik’ten üretildiği için benzer özelliklere sahip ve bu da ürünün duyusal niteliklerini arttırıyor. Zeytinyağı ayrıca üretim sırasında daha az tuz kullanılmasını da sağlıyor.
Coğrafi işaret neden önemli?
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Coğrafi işaret çok önemlidir çünkü tüketiciler coğrafi işaret logosunu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlarlar. AB tarafından tanınması Milas yağlı zeytinini, üreticilerini ve tüketicilerini koruyor ve ürünün Türkiye dışında da tanınırlığını arttırıyor” diyor.