Çayeli’nin meşhur kuru fasulyesi artan fiyatlar ve alım gücünün düşmesi sebebiyle ilçe halkına artık lüks oldu. Çayelili yurttaşlar “Lokantaların önünden geçemiyoruz” diyor.
Bir zamanlar yoksul sofrasının lezzeti olan kuru fasulye artık lüks oldu. İlçeliler Rize’nin Çayeli fasulyesini artan fiyatlar nedeniyle tüketemez hale geldi.
Pişirme yöntemiyle lezzeti il sınırlarını aşan Çayeli kuru fasulyesi 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi alarak tescillendi. İşletme sahiplerinin ilçede yetişmediği için çoğunlukla Erzurum’un İspir ve Hınıs ilçeleri ile Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden sipariş ettiği şeker fasulyesiyle pişirilen yemek, ilçenin tanıtımında önemli rol oynuyor. Rize’yi ziyaret edenler bu lezzeti tatmak için Çayeli’nin yolunu tutmayı ihmal etmiyor.
‘LOKANTALARIN ÖNÜNDEN GEÇEMİYORUZ’
Çayeli’nde meşhur olduğu için ilçede yaşayanların bu lezzeti sıklıkla tükettiği düşünülse de artan fiyatlar nedeniyle bunun imkan dahilinde olmadığı görülüyor. Çayelililer, “Bizler lokantanın önünden geçemiyoruz, alabilirsek evimize 1 kilo almaya çalışıyoruz” diyorlar.
Geçen yıl pazarda kilosu 80 ile 120 lira arasında olan bu özel fasulyenin kilosu bu yıl 200 ile 300 lira arasında değişiyor. İlçede şarküteri işleten Vahdettin Güngör üreticilerin rekolte düşüklüğü, maliyet artışları ve talep fazlalığı gibi sebeplerle fiyatları sürekli artırdığını söyledi. Güngör, müşterilerin de artan fiyatlara tepki gösterdiğini ve daha düşük fiyatlı ürünler yöneldiğini dile getirdi.
‘FİYATLARI SENEDE 4 KEZ ARTIRMAK ZORUNDA KALIYORUZ’
Çayeli kuru fasulyesini ilk meşhur eden ve tanıtan işletmenin sahibi Selahattin Hüsrev de artan fiyatlar dolasıyla ilçe halkının lokantaya gelmeyi pek tercih etmediğini söyledi.
Kuru fasulyenin porsiyonunu 150 liraya sattıklarını belirten Hüsrev, “Geçen seneye oranla yüzde 100 arttı fiyatlar. Geçen yıl tabağını 70 liraya satıyorduk. Fakat geçen sene fasulyenin kilosu 80 liraydı, şu anda 300 lira civarında. Biz 2 kat zam yaptık ama maliyetler 3 kat arttı” dedi.