“Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” derler ya bu güzel ve anlamlı söz yalnızca Aydın ilimiz için değil, aynı zamanda Manisa için de geçerli olmalı. Manisa’nın yüzölçümü 12.3 bin kilometrekare, yani kabaca 12 milyon dekar, ekilebilir tarım alanları ise 5 milyon dekar dolayında, Türkiye’de 10’uncu sırada yer alıyor. İl genelinde tarımsal ürün çeşitliliği, ihracata yönelik tarıma dayalı sanayii, bilinçli üretici ve kalite odaklı çalışmaları, geniş bitkisel ve hayvansal ürün yelpazesiyle Manisa, Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahip bulunuyor. Yanı sıra Gediz Havzası, bilindiği gibi büyük ölçüde Manisa ili sınırları içinde; tarım uzmanları bu havzanın taşıdığı özellikler yönünden dünyada sayılı tarım bölgelerinden biri olduğunun altını çiziyor. Yine il genelinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne kayıtlı (ÇKS) 70 binin üzerinde işletme tarımsal faaliyet yapıyor.
BİTKİSEL ÜRETİM
Manisa’daki tarım alanlarının yüzde 46,8’ini yani 2 milyon 307 bin 57 dekarla tahıllar ve diğer bitkisel ürünler, yüzde 44,1’ini yani 2 milyon 175 bin 58 dekarını meyveler, içecek ve baharat bitkileri, yüzde 6,6’sını yani 326 bin 57 dekarını sebze bahçeleri, yüzde 2,5’ini yani 122 bin 869 dekarını nadas alanı ve binde 0,2’sini yani 925 dekarını süs bitkileri oluşturuyor. Tabii bu güzel bölgemizin yaş ve kuru üzümde bir dünya şampiyonu olduğunu da özellikle buraya not edelim. Ülkemiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı bölgede üretiliyor. Diğer yandan, son yıllarda yapılan dikimler sonucu zeytin üretiminde ulaştığı 150 bin ton ve 26 milyon adet zeytin ağacıyla ilk sırada yer alıyor.
KANATLI SEKTÖRÜ
Devam edelim; Manisa, et tavuğu sıralamasında birinci, yumurta tavuğu sıralamasında ise Afyonkarahisar’dan sonra ikinci sırada. Diğer tarım ürünlerine bakıldığında ise tatlı patates üretiminde birinci, tütün üretiminde ikinci ve salçalık domates üretiminde üçüncü sırada. Bu sayılar kiraz, erik ve mısır gibi birçok tarım ürünü için geçerli. Fakat, bu vesileyle, üzerinde durulması gereken bir sektörün, kanatlı sektörünün Manisa için artan öneminden söz edelim. Gerçekten de kanatlı sektörü kamuoyunda fazlaca bilinmiyor ama il tarım ve gıda sanayii açısından şaşırtıcı bir performans sergiliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, etlik piliç ve hindi üretiminde birinci olduklarını ifade ederken, il genelinde yaklaşık bin işletme, 50 milyona yakın kanatlı hayvan varlığı ve 2 bine yakın kümesin bulunduğunu vurguluyor.