Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretimden pazarlamaya kadar zincirin tüm halkalarını dikkate alarak hazırladıkları “2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası”nı açıkladı. 2024 yılına tarımsal üretim planlamasının uygulama aşaması damgasını vuracak gibi…
Et ve süt fiyatlarının gündemde olduğu bugünlerde, tam da buna yönelik bir yol haritasının kamuoyu ile paylaşılması olumlu yankı buldu. Hep söyleyegeldiğimiz bir tespitimiz var: Sakin güç imajı veren, spekülasyonlardan uzak ve proje adamı görüntüsüyle bakanımız, sektör için önemli bir fırsat. Bakan Yumaklı, açıklanan eylem planının planlı üretimden bağımsız olmadığını, hatta onun tamamlayıcı bir unsuru olduğu vurguluyor.
Bu planlamanın merkezine “su”yu alan Yumaklı, hayvancılık planlamasının bitkisel üretim planlamasından bağımsız olamayacağını özellikle belirtiyor. Tarımsal üretim süreçlerinde bütünleşik bir bakış açısı gerekiyor ve en kısıtlayıcı faktörler de su ve toprak olarak karşımıza çıkıyor.
Desteklemeler, yine bu planlama dahilinde daha etkin hale getirilecek. Desteklemelerin etki değerlendirmeleri yapılarak, istenilen yapının oluşması için desteklerin daha doğru bir araç olarak kullanımı sağlanacak. Özellikle aile işletmelerinin güçlendirilmesine yönelik ilave desteklerle, bu işletmelere verdikleri destekleri iki katına çıkaracaklarını ifade ediyor Sayın Bakan. Amaçlarının hayvancılıkta verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmak olduğunu belirten Yumaklı, yol haritasının bu amaca ulaşmak için yapılması gerekenleri içerdiğini söylüyor.
“Stratejik öneme sahip kırmızı et, beyaz et, süt ve yumurtanın; kaliteli, yeterli ve sağlıklı üretiminin devamlılığı için, suyu merkeze alan ve doğal kaynakların korunduğu bir sistemle üretimi planlıyoruz. Bunu da hayvansal üretimin en temel girdisi olan kaliteli kaba yem üretim kapasitesini, mera varlığımızı ve yapılarını, pazarlama imkânlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz” diyerek yol haritasının detaylarına giriyor Sayın Bakan. Bakan Yumaklı’nın açıklamasında altını çizdiği önemli başlıklar şunlar: