Tarım Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle, etiketinde nar ekşili sos vb. gibi nar ekşisi çağrışımı yapan ürünlerin satışının yasaklandığını dikkat çeken gıda mühendisleri, “Tüketicilere düşen; satın alacakları ürünler için muhakkak etiket okumaları ve açıkta satılan, etiketsiz, ambalajsız ürünlere rağbet etmemeleridir” uyarısı yaptı.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube’sinde gerçekleştirilen Teras Sohbetleri’nin Ocak ayı konusu “Sirke ve Nar Ekşisi” oldu.
Sirkenin geçmişi M.Ö. 5000’lere kadar uzanıyor
Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan sirkenin günümüzde de çok değişik alanlarda tüketildiğine vurgu yapılarak, “Yemeklerde, özellikle salatalarda tüketilen sirke, turşu yapımında, mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer benzeri gıda maddelerinin hazırlanmasında ve konserve edilmesinde kullanılıyor. Ayrıca antiseptik olarak da az miktarda değerlendiriliyor” bilgisi verildi.
Dökme alkol sirkesi ya da beyaz sirke; özellikle turşu, ketçap ve mayonez fabrikalarında asit düzenleyici olarak kullanılan endüstriyel bir hammadde iken, hammadde olarak yaş veya kuru meyveler ve meyve suyu konsantreleri kullanılarak elde edilen meyve sirkesi (üzüm, elma, nar vb.) dökme olarak veya ambalajlı olarak satılıyor.
Nar ekşisini çağrıştıran adlarla ürün satışı yasaklandı
Bilinen en eski meyve türlerinden biri olan nar, ülkemizde taze meyve olarak sıklıkla tüketilmenin yanı sıra meyve suyu, nar pekmezi veya nar ekşisi formunda da tüketiliyor. Nar ekşisi gastronomi kültürümüzde bazı yemeklere ve özellikle salatalara tat vermesi amacı ile sıklıkla kullanılıyor. Son yıllarda endüstriyel olarak üretilen nar ekşisi sosları ticari olarak üretilip satılmakla birlikte, geleneksel olarak üretimi de ülkemizde yaygın olarak yapılan bir gıda. Nar Ekşisi, TSE Nar Ekşisi Standardına (TS 12720) göre; tortusuz olmalı, meyve parçacıkları ve sakkaroz içermemeli.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 24 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmelik değişikliğiyle; nar, nar suyu ve/veya konsantresi ve su dışında gıda bileşenleri eklenerek üretilen ve nar ekşili sos, nar aromalı sos gibi isimler altında satılan ürünlerin yurt içinde piyasaya arzı yasaklanmıştı.
Düzenlemeyle içeriğinde nar suyu düzeyi çok düşük olan ürünlerin satışına izin verilmeyeceğine dikkat çekilen GIDAMO İzmir Şubesi’nin açıklamasında, şöyle denildi:
“Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerin tüketiciyi yanıltmasının yanında bir diğer risk de kıvam arttırıcılar ve şeker düzeyi çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanılmasıdır. Yüksek şeker içerikli ürünler özellikle küçük yaştaki çocuklarımızda şeker tüketim alışkanlıklarını arttırmakta ve obeziteye sebebiyet vermektedir. Bu noktada tüketicilere düşen; satın alacakları ürünler için muhakkak etiket okumaları ve açıkta satılan, etiketsiz, ambalajsız ürünlere rağbet etmemeleridir.”
www.gidahatti.com/haber/19162233/gida-muhendislerinden-nar-eksisi-uyarisi