Koyun yününden gübre üretimi için gün sayıyor

Türkiye’de hayvansal atıklardan amino asit, humik ve fulvik asit gibi değerli özütleri elde ederek ve bunları gübreye dönüştürme çalışmaları yapan Onima Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Sabri Öztürk, gübre sektöründe kullanmak üzere koyun yününden amino asit içeriği yüksek ürünler ürettiklerini söyledi.

Türkiye’de 3 yıl önce faaliyet göstermeye başlayan Onima Biyoteknoloji, koyun yününden gübre üretti. Firma, ticari boyutta üretim için fabrika yatırımını tamamladı ve kısa sürede faaliyete geçmek için gün sayıyor. Tarımsal girdilerin önemi ve maliyet artışını avantaja dönüştürmek için firmalarını tüzel kişilik olarak 2021’de kurduklarını aktaran Prof. Dr. Hasan Sabri Öztürk, hayvansal atıklardan amino asit, humik ve fulvik asit gibi değerli özütleri elde ederek, bunları gübreye dönüştürme çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Öztürk, kurucu ortaklarının 30 yıldan uzun bir süredir ArGe, üretim, pazarlama ve çiftçilik tecrübelerinin bulunduğunu aktardı. Gübre sektöründe kullanılmak üzere amino asit içeriği yüksek ürünler ürettikleri bilgisini veren Öztürk, “Hammadde olarak koyun yünü kullanıyoruz. Tavuk tüyü, mezbahane atığı, kan unu ve yosun gibi diğer hayvansal ve bitkisel kaynaklardan da üretim yapabilmekteyiz.

Ürettiğimiz özütlerin içinde değişik oranlarda bulunan yağ, keratin, protein, peptit ve amino asitler dışında yüksek organik madde, humik fulvik asitler, organik azot ve potasyum toprakta biyolojik hayatı destekliyor, mikroorganizma faaliyetini ve enzim aktivitesini artırıyor. Bu tür ürünler tarımsal üretiminde toprak düzenleyici, stres giderici, bitki gelişim düzenleyici ve aktivatörü ile gübre katkı maddesi olarak yoğunlukla kullanılıyor” dedi.

Ar-Ge ile 6 adet ürün geliştirdi

Onima’nın genç bir firma olmasına rağmen, çok kısa sürede 1 adet KOSGEB ve 2 adet TÜBİTAK-TEYDEP projesini tamamladığını anlatan Öztürk, “Bu projelerden 2 milyon 250 bin TL Ar-Ge desteği aldık. Ayrıca, Ocak 2023 içinde KOSGEB İşletme Geliştirme desteği kazarak, toplam destek miktarı 2 milyon 960 bin TL oldu. Geliştirdiğimiz 6 adet ürünü kendi markamız altında ve diğer gübre firmalarına hammadde olarak üretmek üzere Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve uygulama çiftliği içinde 4 bin 200 metrekarelik alanda üretim tesisimizi geçen yıl kurduk” açıklamasında bulundu.

Kısa süre içinde üretime başlıyor

KOSGEB ve TÜBİTAK, Ar-Ge destekleri ve diğer gübre üretici firmalarla araştırmaların devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, yaptıkları denemeler sonucunda ürettikleri amino asit katkılı gübreleri ticari boyutta üretmek için fabrikalarını kısa sürede faaliyete geçirmeyi planladıklarını duyurdu. Ürünlerini farklı satış kanalları üzerinden satışa sunacaklarını dile getiren Öztürk, “Daha büyük hacimlerde üretim yaparak, uluslararası piyasaya girebilmek ve dünyanın önemli gübre üreticisi firmalarıyla işbirliği yapabilmek için de kitle fonlaması yöntemini seçtik. Bunun için yaptığımız ön çalışmalar sonucu SPK lisanslı bir firma ile işbirliğini başlattık. Kurumsal gelişimimize katkı verebilecek firmalarla doğrudan yatırımları da değerlendireceğiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...