Murat Çabas: Tarım ve hayvancılıkta bu hale nasıl düştük?

Bu kadar verimli tarım arazilerine ve hayvancılık potansiyeline rağmen ülkemizin tarım, hayvancılık ve gıda ürünlerini ithal etmesi gerçekten anlaşılır gibi değil. Bu durum ülkemizin ekonomisini yönetenlerin liyakat sahibi olmadığının en bariz göstergesi. Konya Ovası kadar araziye sahip olmayan ülkelerin tarım ve hayvancılıkta Türkiye’den kat kat daha fazla üretim ve ihracat yapması bu iş bilmezliğin ispatı durumunda.

Doğru bir tarım ve hayvancılık politikasıyla Türkiye bu sektörde gerçekten lider ülkeler arasında yer alabilir ama maalesef bugün ithalat yapmazsak aç kalacak noktaya geldik. Şimdi güncel verilerle bu gündemi biraz açalım.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) 2023 yılı dış ticaret verilerini açıkladı. Bu veriler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri temel alınarak hazırlanıyor. Buna göre;

Türkiye’nin tarım, gıda ve içecek sektörü, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,46 artışla 21,13 milyar dolar ithalat yaptı. Yüksek cari açık veren, yüksek dış borca sahip ve dış finansa bağımlı bir ülke olarak üretme potansiyeline sahip olduğumuz tarım ve gıda ürünlerini milyarlarca dolar harcayarak dışarıdan ithal etmişiz. Kendi çiftçimize kazandıracağımıza, yabancının çiftçisine kazandırdık.

Siyasilerimizin Fransız çiftçilerden ödül almasına hiç şaşırmayalım.

Şimdilerde de eminim ki, Rus ve Ukraynalı çiftçiler, Brezilyalı besiciler ödül vermeye hazırlanıyordur. Verilerimize devam edelim.

Sektörde, 2023’ün sadece aralık ayında 1,44 milyar dolarlık ithalat yapıldı.

Türkiye 2023 yılında 1 milyar 163 milyon dolar tutarında sığır ithalatı yaptı.

2023’ün aralık ayında sığır ithalatı yüzde 638 artışla 133,3 milyon dolar oldu.

Aralık ayında sığır ithalatında en büyük pay 56,4 milyon dolarla Brezilya’ya ait olurken, bu ülkeyi 55,2 milyon dolarla Uruguay ve 7,8 milyon dolarla Almanya izledi.

2023’ün tamamında sığır ithalatında ilk üç ülke 453,9 milyon dolar ile Brezilya, 246,8 milyon dolar ile Uruguay ve 99 milyon dolar ile Çekya olarak sıralandı.

İşin tuhaf tarafı, adamlar taa Brezilya’dan, binlerce kilometre mesafeden Türkiye’ye sığır satıp kendi çiftçilerine para kazandırıyorlar, bizim Çatalcalı besicimiz 50 kilometre mesafeden İstanbul’a sattığı sığırdan para kazanamıyor. İşin başında liyakatsiz iş bilmez siyasiler oturursa, sonuç elbette bundan farklı olmaz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....