Almanya’da başlayan çiftçi eylemleri diğer ülkelere de yayılıyor. Romanya bunlardan biri. Ukrayna ile ortak kara sınırı olan Romanya’nın Karadeniz’de Köstence, Mangalia ve Midia gibi limanları vardır. Tuna nehri üzerinde de 9 liman bulunmaktadır.
Rusya Federasyonu’nun Karadeniz Tahıl Koridoru’ndan çekilmesi sonucunda İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinden yapılan denetimli tahıl sevkiyatı durmuştur. Ukrayna tahıl dışsatımını Köstence limanı ve Tuna nehri üzerinden yapmaya çalışmaktadır. Ukrayna’ya destek veren Avrupa Birliği yönetimi piyasayı koruma önlemlerini gevşetmiştir. Ukrayna’dan göreli olarak ucuza gelen tahıllar fiyatların düşmesine yol açtığı için Avrupa Birliği ülkelerinde çiftçilerin kazancı azalmaktadır. Çiftçilere verilen karşılıksız yardımlar (sübvansiyonlar) azaltılmış ve ödemeler gecikmiştir. Akaryakıt fiyatlarının arttığı, vergilerin ve sigorta primlerinin yükseldiği bir ortam söz konusudur. Bu durum kamyon sürücülerini de etkilemektedir. Çiftçilerle kamyoncular birlikte eylem yapmaktadırlar.
EYLEMLER
Almanya’da 8000 traktör, 2000 kamyon ile 30 bin kişinin katıldığı eylemlerden esinlenen Romen eylemciler, yavaş sürdükleri traktör ve kamyonlarla karayolu trafiğini aksatmışlar, gümrük kapılarını ve liman giriş – çıkışlarını kapatmışlardır. Gösterilerin izinsiz olduğu ileri sürülerek başkent Bükreş’e girmelerine izin verilmemiştir. Göstericilerin temsilcileri ile Romanya Tarım, Ulaştırma ve Maliye Bakanları arasında görüşmeler yapılmıştır. Somut bir sonuca ulaşılmadığı için eylemler sürecektir. Fransa, Polonya ve Bulgaristan’da da yeni eylemler başlamak üzeredir.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN KURULUŞU
Avrupa ülkeleri, yirminci yüzyılda iki dünya savaşı yaparak birbiriyle boğazlaşmıştır. Milyonlarca cana mal olan bu savaşların acıları unutulmamıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında taraflarca imzalanmış bir barış antlaşması yoktur. 78 yıldan beri ateşkes durumu vardır. Bu ülkelerin gönüllü olarak 500 milyon kişiyi kapsayan bir siyasi birlik oluşturması beklenemez.