İklim kriziyle ilgili yapılan son araştırma bilim dünyasını endişelendirdi. Araştırmaya göre, Grönland buz tabakası, iklim krizi nedeniyle saatte ortalama 30 milyon ton buz kaybediyor.
Grönland buz tabakası, iklim krizi nedeniyle saatte ortalama 30 milyon ton eriyor. Bilim insanları, Kuzey Atlantik’e akan ve buzdan kaynaklanan tatlı su kaynağının, Atlantik meridyenel devridaim sirkülasyonu (Amoc) olarak andlandırılan okyanus akıntılarının çöküşüne neden olabileceği ve bu durumun insanlık için ciddi sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediyor.
Küresel ısınmanın bir sonucu olarak Grönland’daki büyük buz kaybı yıllardır devam ediyor. Bilim insanlarının çalışmasında da, Grönland’daki birçok buzulun 1985’ten 2022’ye kadar her ay eridiği ve bu erimenin uydu fotoğraflarıyla analiz edildiği aktarıldı.
“BAZI ENDİŞELER VAR”
Araştırmayı yöneten ABD’deki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan Dr. Chad Greene, “Grönland çevresindeki değişiklikler muazzam ve her yerde yaşanıyor, neredeyse her buzul son birkaç on yılda geri çekildi. Kuzey Atlantik Okyanusu’na tatlı su bırakırsanız, Amoc’un kesinlikle zayıflaması mantıklıdır ancak ne kadar zayıfladığına dair bir öngörüm yok” ifadesini kullandı.
Çalışmayla ilgili ayrıca şu ifadeler kullanıldı:
* Herhangi bir küçük tatlı su kaynağının, Amoc’un tam ölçekli çöküşünü tetikleyebilecek, küresel hava düzenini, ekosistemleri ve küresel gıda güvenliğini bozabilecek bir ‘devrilme noktası’ olarak hizmet edebileceğine dair bazı endişeler var. Ancak Grönland’daki buzulların çekilmesinden kaynaklanan tatlı su şu anda oşinografik modellere dahil edilmemiştir.