Hem içerde hem de dışarda daralan talebe bağlı olarak tekstil ve hazır giyimde yaşanan ivme kaybı, pamuk dış ticaretinde de dengeleri değiştirdi.
Hem içerde hem de dışarda düşen talebe bağlı olarak gerileyen kapasite kullanım oranları, pamuğun dış ticaretinde dengeleri değiştirdi. Net ithalatçı olduğumuz elyafta 10 aylık ihracat 439 milyon dolar ile tüm yılların en yüksek seviyesine çıkarken ithalat ise 1,4 milyar dolar ile yine tüm yılların en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu kalemde dış ticaret açığı 1 milyar dolara düştü.
Hem içerde hem de dışarıda düşen talebe bağlı olarak tekstil ve hazır giyim sektörlerinde gerileyen talep, dış ticaret dengesine de yansıdı. Pamuk ipliği ve kumaşında ithalat gerilerken ihracatta ise düşüş yaşandı. En önemli gelişme ise elyaf tarafında meydana geldi. Daha önce net ithalatçı olduğumuz kalemde ibre tersine döndü. İç piyasaya pamuk satmakta zorlanan şirketler ihracata yöneldi. 2019’da 152 milyon dolar olan pamuk elyafı ihracatı bu yılın ocak-ekim döneminde yüzde 200’e yakın artışla 439 milyon dolara yükseldi. Böylece 10 aylık pamuk elyafı ihracatı tüm zamanların yıllık rakamlarını bile geride bıraktı. Geçen sene ilk kez 3 milyar dolar sınırını aşan ithalat ise 1,4 milyar dolara kadar geriledi. 2,7 milyar dolar olan pamuk elyafı dış ticaret açığı da bu yıl ekim ayı itibariyle 1 milyar dolara geriledi.
Tüketim 600 bin ton düştü
Tekstil ve Hazır Giyim sanayilerinin 2022’de verdiği 18 milyar dolara yakın cari fazlanın yarısı pamuktan sağlanmıştı. Geçen yıl yaşanan deprem felaketi ile pamuk tüketiminin yüzde 35’ini gerçekleştiren Kahramanmaraş tekstil sanayinin yara alması, başta ana pazar Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki durgunluk ve içeride de yavaşlayan tüketim, pamuk arzını şişirdi. Yeni sezona devreden 300 bin ton pamuk ile giren sektörde 700 bin ton da yeni mahsul elde edildi. Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “Türkiye’de sanayide kullandığımız lif pamuk tüketimi 1.8 milyon tondan 1.2 milyon tona geriledi. Talep yetersizliği Türkiye’deki pamuk fiyatının yüzde 30 daha ucuz fiyattan işlem görmesine yol açtı. Bu da dış pazarların dikkatini çekti ve ihracat hızlandı. Bu üreticiler açısından olumlu ancak bu seneye özel bir gelişme. İhracat bu yıl üreticileri can simidi oldu. Tekstil sektöründe kapasite artışları ile birlikte bu dengenin eski düzenine geri döneceğini düşünüyoruz” dedi.