Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ”nin tasfiyesine yönelik kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte, 2013 yılından buyana Türkiye’nin gündeminde olan Sudan’da arazi kiralanarak tarım yapma macerası da sona ermiş oldu.
Türkiye’nin Sudan’da tarımsal üretimde bulunması, hükümet ve ilgili Tarım Bakanları tarafından ‘bir vizyon’ projesi olarak savunulmuştu. Ancak kendi ülkemizde tarımda birçok sorunla boğuşurken, Sudan’da tarımsal üretimle ilgili ortaya konulan proje de hep eleştiri konusu olmuştur. Bu eleştiriler de haksız değildi.
Keşke ülkemizde tarımsal üretimde ciddi bir mesafe kat edip, Sudan’da da ortaya konulan üretim hayalini gerçekleştirebilseydik. Ancak bu zaten mümkün değildi. Yanlış anlaşılmasın ‘devleti’ küçümsemek için bunları söylemiyorum tam aksine devletin bu vizyonu gerçekleştirebilecek tarihi birikimi ve tecrübesi var.
Fakat bu proje, bu vizyonu kavrayabilecek yöneticilerle mümkün olur.
Sudan’da tarım hayali 2013 yılından buyana konuşulsa da ete kemiğe bürünmesi 2018 yılında Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş şirketinin kurulmasıyla başladı.
Dönemin Tarım Bakanı ise Bekir Pakdemirli idi. Bekir Pakdemirli’nin bırakın Sudan’da tarımsal üretim vizyonunu kavramayı, ülke tarımına verdiği zararı belki yıllarca telafi edemeyeceğiz.
Düşünün kepeğin ne olduğu bilmeyen bir kişi bu ülkede tam 3,5 yıl Tarım Bakanlığı yaptı! Hasat döneminde tarlaya galoşla giden, ‘kendini beğenmiş’, ‘çiftçi ile kendi arasına mesafe koyan’ bir Bakandan nasıl bir derinlik bekleyeceğiz de Sudan’da tarım projesinden bir sonuç alınabilecekti!