Sudan’da tarım yatırımı battı

Sudan’da 1 milyon dönüm arazi kiralayıp tarım ve hayvancılık yapma hayali fiyaskoyla sonuçlandı. 10 yıldır para harcanan hayali proje dün itibarıyla rafa kalktı.

KENDİ çiftçisini yeterince desteklemeyip 3 bin kilometre uzaktaki Sudan’da arazi kiralayan ve tarım yapmayı hedefleyen iktidarın bu hayali fiyasko ile sonuçlandı. Tarım ve Orman eski bakanları Mehdi Eker ve Bekir Pakdemirli döneminde Sudan’da 1 milyon dönüm arazi kiralanması için girişimler başlatıldı.Bu arazide devlet ve özel sektör tarım yapacaktı.

10 MİLYON DOLARLIK ŞİRKET

Ancak girişim hayalin ötesine geçemedi. İki ülke arasında kurulan ve 10 yıldır hiçbir iş yapmadan yönetim kurulu üyelerine ücret ödenen yüzde 80’i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) yüzde 20’si de Sudan’a ait olan şirket dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla feshedildi. Yapılan milyonluk harcamalar da boşa gitti. Sudan hayali, 2014 yılında Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş’nin kurulmasıyla başladı. 10 milyon dolar sermayeyle kurulan şirket Türkiye’de üretilemeyen ya da yetersiz üretimi olan ürünleri Sudan’da üretecek, bunun için de Sudan’da 1 milyon dönümlük bir sulanabilir arazi kiralayacaktı. Önce 12 bin 500 hektar arazide pilot çiftlik kurulması, sonra 780 bin 500 dönüm tarım arazisinin Türk girişimcilere açılması kararlaştırdı. Şirketin kuruluşu 2018 yılında tamamlandı ve aynı yıl Sudan’ın Başkenti Hartum’da büyük paralar harcanarak şirketin ilk şubesi açıldı. Şirketin faaliyetleri ve arazi kiralama işleri için çok sayıda teknik heyet Sudan’a gönderildi, otel, uçak, yeme içme, harcırah paraları akıtıldı. Ancak Sudan, Türkiye’ye üzerinde tarım dahi yapılamayacak taşlık, kayalık 125 bin dönümlük bir araziyi teklif etti ve tarımsal üretim hiç başlamadı.

Eski bakan Pakdemirli’nin hayali

SUDAN projesini dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli hızlandırmak istedi. Sudan’a da giden Pakdemirli, “Orada tarımsal üretim yapılacak. Bu üretim, özel sektöre de örnek olacak. Sudan’daki topraklar, pamuk, soya, susam, muz ve mango üretimi için çok uygun. Türkiye’nin sadece pamuk ve ürünleri, soya ve susamda 4 milyar dolarlık ithalatı var. Yapılacak tarımsal üretim Türkiye pazarına girecek ve başka ülkelere  ihraç edilecek. İklimsel nedenle Türkiye’de üretilmeyen ürün ihtiyacı da karşılanacak” demişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...