Bakliyat üretim hacminde geçmiş yıllara oranla yarı yarıya düşüş yaşandığını, net ihracatçı konumdan ithalatçı konuma gerilediğini söyleyen Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu başkanı Ö. Abdullah Özdemir, en büyük arzularının bakliyatta üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olması olduğunu söyledi.
Sektörün geçmişte olduğu gibi yeniden kendi kendine yeten ve dış ticarette yerli ürünlerle net ihracatçı konumda olmayı hedeflediklerini belirten Özdemir, bakliyatta yerli üretim ve ihracatın artmasını temenni ettiklerini kaydetti.
FAO istatistiklerine göre son 35 yılda dünya bakliyat üretiminde yüzde 70 artış yaşanırken, Türkiye’de yarı yarıya azalarak 2022 yılında 1,3 milyon tona gerilediğini söyleyen Özdemir, TÜİK tahminlerine göre 2023’te bakliyat üretiminin aynı seviyede olmasını beklediklerini ifade etti. Bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye’nin dış ticaret hacminde 863 bin ton bakliyat ihraç edilirken, bunun karşılığında 779 milyon dolar gelir sağlandığını aktaran Özdemir, miktar olarak 1 milyon 295 bin ton, değer olarak 910 milyon dolar bakliyat ithalatı gerçekleştiğini belirtti.
Bakliyatta hem miktar hem değer olarak net ithalatçı durumda olduğumuza vurgu yapan Özdemir, ‘’Üstelik gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 70’i kırmızı mercimek ve kuru bezelyeye dayanıyor. Yani ihracatımız ithalata bağımlı. Yeterlilik açısından incelendiğinde bakliyatta yüzde 83’lük oran ile kendi kendimize yetemiyoruz. Ürün bazında bakıldığında; ülkemiz şu an sadece kuru fasulyede yüzde 107 ile kendi kendine yeterli durumda. Bu oran nohut için yüzde 96, kırmızı mercimekte yüzde 57 ve yeşil mercimekte yüzde 51” dedi.