Hayvancılık destekleri uygulama kriterleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal desteklemeler kapsamında verilecek hayvancılık desteklerine ilişkin usul ve esasları belirledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı hayvancılık destek kalemlerinde yüzde 100-150 artış sağlandığını bildirdi.

Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (No: 2023/41), 26 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için yetiştiricilerin desteklenmesini amaçlayan Tebliğ, Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Kararda yer alan hayvancılık desteklemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Hayvancılık desteklemeleri

Hayvancılık desteklerine ilişkin esasların belirlendiği Tebliğde;

Buzağı desteklemesi, Malak desteklemesi, Dişi manda desteklemesi, Anaç koyun ve keçi desteklemesi, Sürü yenileme desteği, Koç teke alımı desteklemesi, Arılı kovan desteklemesi, Damızlık ana arı desteklemesi, İpekböceği yetiştiriciliğinin desteklenmesi, Sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteği, Düve alım desteği, Besilik erkek sığır/manda desteklemesi, Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi, Atık desteği, Hastalıktan ari işletme desteklemeleri, Programlı aşı ve küpe uygulamaları, Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi desteği, yapılabilmesi için aranacak şartlar ve kurallara yer verildi.

Üye yetiştiricilerden kesinti

Yetiştirici/üretici örgütlerine üyelik şartı aranan destekleme ödemelerinde, merkez birliğini kurmuş olan; 5996 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ve/veya 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş üretici birlikleri ve/veya Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş tarımsal amaçlı kooperatif üyelerinin, hak ettikleri desteklerden hizmet bedeli olarak Tebliğde belirtilen oranlarda “Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme” adı altında sistem üzerinden kesinti yapılacak.

Desteklemeler için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak.

Tebliğ kapsamında yapılan destekleme ödemeleri, kamu kaynağı niteliğinde olduğundan hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek.

Desteklemelerden, kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak; Desteklemesi, müteakip yılda ödenecek işletmeler; 31/12/2023 tarihi itibarıyla yasaklı ise desteklemelerden yararlandırılmayacak.

Tebliğ kapsamında, istenen bilgi ve belgeleri zamanında ibraz etmeyenler ve Bakanlıkça yerine getirilmesi istenen iş ve işlemleri yerine getirmeyenler desteklemeden yararlandırılmayacak.

Tebliğle yürürlükten kaldırılan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2022/36) hükümlerine göre başvuruları yapılmış ve sonuçlandırılamamış işlemler anılan Tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

Tebliğ 1/1/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

 

Bakan Yumaklı, desteklerdeki artışı duyurdu

Hayvancılık desteklerindeki artışlara ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İşletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verimlilik ve kalitenin artırılması temel stratejilerimizdendir. Yetiştiricilerimizin her daim yanında olmaya, üretimimize güç katmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

2023 yılı hayvancılık destek kalemlerinde yüzde 100-150 artış sağlandığını vurgulayan Yumaklı’nın verdiği bilgilere göre; Sürü Yöneticisi Desteği 12 bin TL’den 30 bin TL’ye, Anaç Koyun Keçi Desteği 50 TL’den 10 TL/başa, Buzağı Desteği 900 TL’den 2 bin 100 TL/başa yükseltildi.

Koç-teke alımı desteği 2 bin TL/baş, Düve alım desteği ise Damızlık Düve Yetiştirme Merkezlerinden ve hastalıktan ari işletmelerden hayvan alımlarında yüzde 50 hibe olarak uygulanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...