Selahattin Dönmez: Kaderimizi yediklerimiz ve hareketlerimiz belirliyor

Hepimiz fiziksel ve hafıza olarak güçlü ve çok mutlu olmayı hak ediyoruz. Fiziksel olarak güçlü kalmak kas ve kemik sistemimizin dayanıklılığı ile mümkün. Bu dayanıklılığı düzenli egzersiz yaparak sağlayabiliriz. Fiziksel dayanıklılığı, mikrobiyotamızın çeşitli olmasını sağlıyor. Dost bakteriler ile hem vücudumuz hem de ruhumuz zinde olur. İşte bizi mutlu edecek beslenme önerileri…

Bugün elimizdeki bilimsel çalışmaların sonuçları gün içindeki duygu durumumuzun olumlu ya da olumsuz değişikliğine etki ettiğini biliyoruz. Yaşa bağlı bilişsel fonksiyonlarımızdaki iyileşmenin; bağırsak kanalında yaşayan yararlı bakterilerin sayıca ve de çeşitlilik olarak çok olmasıyla mümkün olabildiği ortaya çıktı.

Mutlu yaşamanın sırrının bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin belirlediği artık bir gerçek. Unutmayın; bağırsaklarımızdaki bakteriler sayesinde mutluluk hormonu salgılanmakta, yararlı bakteri çeşitliliği arttıkça da kronik hastalıklara karşı bedenimiz kalkan olmaktadır. İşte günümüzde atalarımızın bağırsaklarında yaşayan beş bin çeşit bakteriden sadece en fazla 500 çeşit bakteriye düşmesi bizim kronik hastalıklara hatta yeni tanımlanan sık görülmeyen otoimmün sistem hastalıklarına daha kolay yakalanmamızı sağlıyor diyebiliriz.

BAKTERİ SAYISINI ARTIRMANIN İKİ YOLU VAR
Ayrıca son 10 yılda önemli bilimsel araştırmalar, birçok otoimmün sistem hastalığının gelişmesinde ilk sorunun bağırsaklarda yaşayan, bizi hastalanmaya daha çabuk geçiş yapmayı kolaylaştıran bakteri sayısındaki artışın, sağlığımızı koruyan bakteri sayısından fazlalaşmasıyla gerçekleştiğini açıklamıştır. Buna tıpta biz disbiyosiz yani dengelerin kötü mikroorganizmalar yönünde değişmesi diyoruz.

İltihaplı Bağırsak Hastalıklarından Crohn ve Ülseratif Kolit, Hassas Bağırsak Sendromu, Divertikül, Anal Fissür, Kronik Kabızlık, Tekrarlayan İshal, Alerjiler, Sedef Hastalığı, Romatoid Artrit, Şişmanlık, Diyabet ve bazı kanser türlerinin bozulmuş bakteri dengesizliğine bağlı ortaya çıktığı da bugün kanıtlanmış en önemli tıp bilgileri arasında yer almaktadır.

Bağırsaklarımızdaki bakteri sayısı ve çeşitliliğini arttırmanın iki kolay yolu bulunmaktadır. Prebiyotik ve probiyotiklerden zengin bir ortam yaratmak. Bunu doğal besinlerle sağlayabileceğimiz gibi doğru prebiyotik ile zenginleştirilmiş probiyotik alarak ta sağlayabileceğimizi belirtmekte yarar görüyorum.


AKDENİZ DİYETİ EN İDEAL BESLENME
Akdeniz diyeti, bağırsak sağlığı için gerekli olan probiyotik bakterileri içeren besinler ve farklı yiyeceklerden farklı prebiyotiklerin de olduğu bir beslenme tarzıdır. Taze sebzeler ve meyveler, kuru meyveler, bal, kuru yemişler, kuru baklagiller, tam tahıllar, ekşi mayalı ekmekler, tam yağlı süt ürünleri, kırmızı ve beyaz etlerden dengeli hayvansal protein kaynaklarını içeren, zeytinyağından zengin olması sebebiyle inflamasyonu en iyi kontrol altına alabilen bir besin çeşitliliğine sahiptir. Vücudumuzda inflamasyonu azaltmak demek bağırsak mikrobiyotasında biyolojik çeşitliliği de olumlu etkilemek demektir. Akdeniz diyetindeki diyet lifi kaynakları ve antioksidana sahip yiyeceklerden zengin olması, aslında bağırsaklarda yaşayan probiyotiklerin yaşama şansını arttırarak metabolik sendromdan depresyona tip 2 diyabetten hipertansiyona kadar birçok hastalığın gelişmesinde de koruyucu olduğu düşülmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Fiyatlar yüksek emek değersiz ürünler hileli

İrfan Donat 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, tarımda verdiği...

17 Ekim listesi: Sağlığı tehlikeye düşürecek peynirler

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘natamisin tespiti’ nedeniyle sağlığı tehlikeye...

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...