Türkiye’de endüstriyel kenevirin işlenip sanayiye kazandırılması yönünde yatırım yapan Keneviro, 30 milyon dolarla Samsun Havza OSB’de kurduğu tohumdan nihai ürüne kadar ilk entegre tesisi faaliyete alıyor. Keneviro Başkanı Uğur Balkuv, “2025’te 35 bin dekar kenevir ve keten ekmeyi hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin 2019 yılında endüstriyel kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırma kararının ardından tarım ve sanayi alanında da yatırım yapan girişimlerde ortaya çıkmaya başladı.
Bu konuda entegre tesisi yatırımı yapan Keneviro, Samsun Havza OSB’de 30 milyon dolar yatırımla ocak ayında faaliyete alacağı kenevir işleme fabrikasıyla, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zincirini kuruyor. Üniversitelerle kimya, tekstil ve inşaat alanında Ar-Ge yapan firma, Samsun’daa kurduğu tesisinde ham ve boyalı elyaf, boyalı ve ham iplik, kıtık, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak.
Tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotiv sektörüne ve diğer sektörlere 100’ün üzerinde farklı ürün üretmeyi sağlayan endüstriyel kenevir, şu an sadece 20 ilde üretimine izin veriliyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve bin 800 kişiye istihdam sağlayan UOB Grup da Keneviro markasıyla kenevir üretimine odaklandı.
“301 çiftçi ile kenevir ektik”
Keneviro, Amasya’nın Suluova ilçesinde bölgedeki kenevir ekimi yapan çiftçilerin katılımıyla kenevir hasadı ve bilgilendirme toplantısı ile yeni dönem hedeflerini açıkladı. Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli sunduğunu söyleyen Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, söz konusu yatırımlarının milli bir proje olduğunu söyledi.
Dünyada 2016 yılında yeniden gündeme gelen endüstriyel keneviri şirketin gündemine oğlu Orhun Balkuv ABD’de okurken taşıdığını aktaran Balkuv, kenevir üretiminin teşvik edileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanınca proje yeniden şirketin gündemine alınmış ve araştırmalar başladıklarını kaydetti.