SGK, yayımladığı genelge ile hiçbir kanuni dayanağı olmadan görüş değiştirmiş ve bunu da kanunilik ilkesini ihlal ederek adsız düzenleyici işlemlerden biri olan genelge ile uygulamaya koymuştur. Söz konusu genelge ayrıca ölçülülük, eşitlik, cezaların şahsiliği gibi temel ilkeleri de ihlal etmektedir.
Çalışanlara ücretin yanı sıra ayrıca barınma, yol, yemek gibi ek menfaatler de verilebilmektedir. Çalışanlara gerek nakit gerekse de yemek kartı yolu ile verilen yemek bedellerinin kullanım farklılıkları Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK uygulamalarında muhtelif sorunlar doğurmaktadır. Bu sorunların ne olduğunu dün yazdığım bu yazıda izah etmeye çalıştım.
Bugünkü yazının konusu ise SGK uygulamasına ilişkindir.
Ne olmuştu?
Çalışana verilen – iş yeri dışında- 2023 yılı için 110 Türk Lirası’na kadar yemek bedeli GVK m.23/8 uyarınca gelir vergisinden istisna edilmektedir.
Diğer taraftan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, 02.12.2022 tarihinde 2022/22 sayılı “Yemek Bedeli” konulu bir genelge yayımladı. Mezkûr Genelge uyarınca yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük asgari ücretin yüzde 23,65’inin prime esas kazançtan istisna etti.
Ancak mezkûr Genelgede yemek kartlarına, çeklerine ve/veya kuponlarına yüklenen yemek bedellerinin sigorta priminden istisna tutulabilmesi için söz konusu yemek kartlarının, çeklerinin ve/veya kuponlarının yalnızca yemek yenilmesi amacıyla kullanılması gerektiği, yemek amacı dışında kullanılması durumunda hem prim istisnası dolayısıyla alınamayan primin gecikme zammıyla geri alınması, akabinde idari para cezası kesileceği belirtilmiştir.