Didem Eryar Ünlü: AB’den güneş enerjisi ile tarımı birleştiren proje

Güneş panellerinin altında mahsul yetiştirme uygulaması olarak tanımlanan agrivoltaik tarımın arazi kullanımını iki katına yükseltmesi ve dünyanın artan gıda ihtiyacını karşılamaya yardımcı olması hedefleniyor.

Dünya nüfusu hızla artarken, tarım arazilerinin önemi de her geçen gün artıyor. Tarımda verimliliği ve üretimi artırmak için yenilikçi modeller gündeme geliyor.

Agrivoltaik tarım da bunlardan biri. Güneş panellerinin altında mahsul yetiştirme uygulaması olarak tanımlanan agrivoltaik tarımın arazi kullanımını iki katına yükseltmesi ve dünyanın artan gıda ihtiyacını karşılamaya yardımcı olması hedefleniyor. Agrivoltaik tarımın, açlık ve yetersiz beslenme gibi, tedarik zincirinin iklim koşullarına karşı dayanıklılığının artması konusunda da çözüm sunabileceği düşünülüyor. Avrupa Birliği, güneş enerjisi santrallerinin tarımla entegrasyonunun ticari açıdan uygulanabilirliğini kanıtlamayı amaçlayan yeni bir agrivoltaik girişimini hayata geçirmeyi planlıyor. Brüksel tarafından çiftçiler ve iklim için “kazan-kazan” olarak değerlendirilen projeyi, Alman yenilenebilir enerji şirketi BayWa destekliyor.

6,5 milyar Euro bütçe

BayWa, projeyi hayata geçirmek için, AB’nin LIFE Programı’ndan 6,5 milyon Euro destek aldı. Şirket bu fon ile 2027 yılına kadar beş Avrupa ülkesinde “agrivoltaik” olarak adlandırılan altı proje inşa etmeyi hedefliyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Soğan Üreticisi Feryat Ediyor: “İthalat Darbesi Bizi Bitirdi!”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, soğan üreticilerinin yüksek maliyetler...

Semt pazarında ‘ekonomi’ isyanı: ‘Yedikleri içtikleri onların olsun, gitsinler başımızdan!’

Kadıköy semt pazarında yurttaşlar yaşadıkları maddi sorunlar nedeniyle temel...

CHP’li Taşcıer: 4,4 milyon çocuk ete hasret, 2 milyon çocuk meyve tüketemiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, ülkedeki 0-17 yaş...

Her yıl cehenneme dönüştürülen cennet

Mersin’deki Göksu Deltası 300’den fazla kuş türünün yuvası olduğu...