Un sektörü 2 trilyon dolarlık unlu mamüllere dönüşüyor

Son yıllarda globalde tüketicilerin unlu mamüllerine yönelmesi, pazarın hızlı büyümesine yol açıyor. Özellikle sektörde sağlık açısından glutensiz ürünlere talebin artması, donuk ve az pişmiş ürünlerle birlikte ürün çeşidi her geçen gün artıyor. Un sektöründe faaliyet gösteren firmalar da unu 10 kat daha katma değerli hale getiren 2 trilyon dolarlık unlu mamüllere doğru dönüşüyor.

Un sektörü, undan 10 kat daha katma değeri yüksek olan unlu mamüllerine doğru dönüşüyor. Özellikle unlu mamülleri sektöründe sağlık açısından glütensiz, donuk ve az pişmiş ürünlerle birlikte ürün çeşidi de her geçen gün artıyor.

Unlu mamülleri katma değerli hale getirip, donuk zincir ile simit, kruvasan ve pide gibi her türlü ürünleri ihraç eden firmalar da bulunuyor. Bu alanda Türkiye’de ve yurt dışında önde gelen firmalar da bu yöndeki yatırımlarını artırmaya başladı. Un firmaları, 10 kat daha katma değerli olan 2 trilyon dolarlık büyüklüğü bulunan unlu mamüllere doğru dönüşerek, buradan daha fazla almayı hedefliyor.

Undan unlu mamüllere geçişteki katma değerin çok yüksek olduğunu kaydeden Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Baking Business ABD’li dergide baking sektörünün (pişirme ve pastacılık) 20 milyar dolarlık undan üretilen mamullerin tüketiciye ulaştığında 200 milyar dolarlık bir büyüklükte olduğu belirtildiğini söyledi.

Ulusoy, ABD’nin verisinden yola çıkarak, dünyadaki unlu mamülleri pazarın büyüklüğünün 2 trilyon doları bulduğunu ifade etti. Unlu mamülleri pazarın geniş bir alan olduğunu vurgulayan Ulusoy, burada çarpanların çok farklı olduğunu belirterek, “Marifet onu muamele dönüştürende, onun ambalajını tasarlayan marketingi sunumundan geliyor.

Nihayetinde üretim zincirinin içerisinde, ileri doğru atılacağı her adım 20 ile 200 arasındaki farktan pay alabilmek anlamı taşıyor. Türkiye’nin bu sektördeki geleceği açısından da önemli, çünkü yüksek bir kapasite bulunuyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...