Mesude Erşan
Çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan, zararlılarla mücadele eden ve bereketli hasatlara katkısı büyük olan böcek popülasyonundaki ciddi azalma kaygı uyandırıyor. Pestisitlerin de etkisiyle 10 yılda toplam böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı. Bütün türlerin üçte biri yok oluşla karşı karşıya.
Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan ‘Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlası’ bu azalmayı ‘ekolojik mahşer‘ olarak nitelendiriyor.
Pestisit, tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan kimyasal bir zehir. Kimyasal yapıları ve işlevlerine göre sınıflara ayrılıyor. Böcek öldürücüler (insektisit), ot öldürücüler (herbisit), mantar öldürücüler (fungusit) zehir grubunda en sık kullanılan pestisit çeşitleri.
Oysa uğurböceği, tırtır sineği veya kulağakaçanlar gibi canlılar, doğal zararlı savaşçısı ve etkili bitki koruyucuları. Hem çevreye zarar vermiyor hem de çiftçilere masraftan tasarruf ettiriyorlar. Ancak pestisitler nedeniyle yaşam alanları büyük tehdit altında.
Her yıl toplam kütle yüzde 2.5 azalıyor
Söz konusu raporda aktarıldığına göre, 2018’de Sydney Üniversitesi, çeşitli kıtalardan araştırma çalışmaları (çoğu Avrupa’da, bir kısmı Kuzey Amerika’da, çok azı da Asya, Afrika veya Latin Amerika’dan) bir araya getirerek, böcek ölümleriyle ilgili bir meta analiz hazırladı. Buna göre, her yıl böceklerin toplam biyolojik kütlesi yüzde 2,5 oranında azalıyor.