Türk kahvesinin kokusu bu kez ABD’de tütecek

Teknolojiyle birleşen Türk kahvesi okyanusları aşacak. Kahve makineleri pazarının yılda ortalama yüzde 35, ciroda yüzde 160 büyüdüğüne işaret eden Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Türk kahvesinin ABD’de tanıtılması için “New York ve Washington’da tanıtım etkinliği yapacağız” dedi.

Türkiye’de kahve tüketimi, son teknoloji kahve makinelerinin etkisiyle hızlı büyüdü. Son 10 yılda kişi başına tüketim 350 gramdan 1.2 kilograma çıkarken, kahve makineleri pazarı da adette yıllık ortalama yüzde 35, ciroda yüzde 160 büyüyerek 5.48 milyar TL’ye ulaştı.

DÜNYA, Türkiye’de kahve pazarını Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’yla, kahve festivalinde konuştu. Ticaret Bakanlığı’nın uzak ülkeler stratejisini merkeze alarak hazırladığı e-ihracata yönelik raporun önemine dikkati çeken Kolbaşı, hedef ülkelerden birinin Çin olduğunu belirtti.

“Çin’e markalı ihracat yapalım”

Çin’e ihracatın artırılması gerektiğine işaret eden Kolbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, Türkiye’deki firmalar olarak diyoruz ki ‘artık Çin’e olan 3 milyar doları biraz geçen ihracatımızı yukarıya taşımanın zamanı geldi, hatta geçiyor bile.’ Burada birkaç tane yöntem var. Biri, iş birlikleri. Türkiye üretimde, özellikle Avrupa, Amerika gibi ülkelerde gerçekten gayet kuvvetli.

Bunun yanında Türkiye’nin, Türk markalarının albenisi de yukarıda olduğu için gerçekten kabul görüyor. Çin gibi pazarlarda kendi markalarıyla satış yapabilirler. Diğer bir alternatif de Çinli firmalarla ortak üretimle, dünyanın farklı ülkelerinde, üçüncü ülkelerde iş birlikleri yapılabilir. Türk markası olmasını önemsiyorum. Çünkü, Türk markasıyla sattığınızda, tüketici markaya alıştıkça size geri geliyor .”

“Kahve kültürü ihraç edelim”

Çin’in toplam dış ticaret hacminin yaklaşık 5 trilyon dolar olduğunu, Amerika’dan sonra en büyük ithalatçı pozisyonunda bulunduğunu anımsatan Kolbaşı, “Buradan muhakkak bir pay almanız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin küçük elektrikli ev aletlerinde dünyada ilk 10 üretici arasında yer aldığını söyleyen Murat Kolbaşı, “Bizim özellikle Asya bölgesine kahvemizi ihraç ederken, makineden önce kahve kültürümüzü ihraç etmeliyiz” dedi. Türkiye’nin kahve ihracatının son dört yılda iki misli arttığının altını çizen Kolbaşı, “Buradan 144 ülkeye kahve gidiyor” diye konuştu.

“Hak ettiği yeri almalı”

Dünyada kahve sektöründe söz sahibi ülkeler ve markaların kahve çekirdeği üreticisi olmadığını belirten Kolbaşı, “İsviçre, Almanya, Belçika Hollanda ve ABD, bu beş ülke, dünya kahve piyasasında önemli söz sahibi. Ancak hiçbiri çekirdek üreticisi değil. Türkiye, Türk kahvesiyle hak ettiği yeri almalı” dedi. Türkiye’de kahve kültürünün yaygınlaşmasıyla tüketiminin de arttığını söyleyen Kolbaşı, bunun küçük ev aletlerine de yansıdığını vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....

Tekirdağ Saray’da tarım ve mera alanlarına RES kurma projesine onay

Şeyda Öztürk Tekirdağ Saray’da yapmak istediği rüzgâr enerji santralı (RES)...