Didem Eryar Ünlü: Bilim, kültür ve tasarımla hayata dokunan proje

►Dermokozmetik markası Skinceuticals, tasarımcı Aslı Filinta ve Hazek Kadın Kooperatifi, “Değer Katmak Elimizden Gelir” projesi ile hem deprem bölgesindeki kadınlara istihdam yaratarak umut oluyor; hem de Anadolu’nun buğday sapı örücülüğü geleneğine tasarımla yeni bir hayat veriyor.

“Geleneği geleceğe taşırken; değerlerimize ve birbirimize sahip çıktığımız gönül çarptıran bir proje bu. Dönüşümün, değer yaratmanın ve bir olmanın sonsuz seçeneklerinden biri bu. Elden ele, kalpten kalbe dokunarak biz olmanın çağını hep birlikte başlatacağız” bu sözler tasarımcı Aslı Filinta’ya ait.

Filinta’nın sözler; bilim, kültür ve tasarımın gücüyle fayda yaratmak için çıkılan bir yolculuğu anlatıyor. Ve birlikte çıkılan her yolculuğun “iyiliğe” varacağını…

Bilimde ve yaşamda sürdürülebilirliği destekleyen dermokozmetik markası Skinceuticals, ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta, ve Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Hazek Kadın Kooperatifi), “Değer Katmak Elimizden Gelir” projesi ile, hem deprem bölgesindeki kadınlara istihdam yaratarak umut oluyor; hem de Anadolu’nun buğday sapı örücülüğü geleneğine tasarımla yeni bir hayat veriyor.

Cumhuryet’in ilk dönemlerine dayanan bir gelenek

Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanan cimem, buğday sapından örülerek Hatay Altınözü ilçesinde üretiliyor ve mutfakta nihale, ekmeklik, meyvelik, çerezlik, içli köfte ve tarhana kurutmak veya dekoratif amaçlı kullanılıyor. Cimemler sarma bağlama örgü tekniğiyle üretiliyor, kök boya tekniği ile renklendiriliyor ve farklı motiflerde örülebiliyor.

Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ve kadın emeğinin gücünden ilham alan bir dönüşüm hikâyesi olarak konumlandırılan proje sayesinde, 210 kadına ve 210 aileye dokunuldu. Hatay’da bulunan buğday tarlalarından toplanan sap buğdayların el emeğiyle örülmesiyle elde edilen özel çantalar deprem bölgesindeki Hazek Kadın Kooperatifi’nin zanaatkârlık gücünü gösterme imkânı sağlarken, bu proje adına 4000 adet çanta üretildi. 4 bin adet çantanın yapımı için ortalama 7 ton buğday ve 40 dönüm tarla hasadına denk gelen bir buğday tüketimi oldu ve hepsi geri dönüştürüldü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....