Gıda devlerinin vaatleri güzel ama karbon ayak izleri giderek büyüyor

Julie Creswell / The New York Times

Dünyanın en büyük 20 gıda ve restoran şirketinin yarısından çoğu, vaatlerinin aksine karbon emisyonlarını azaltmadı. McDonald’s ve Starbucks artırdı, PepsiCo yerinde sayıyor gibi görünüyor.

Beş yıl önce McDonald’s 2030 itibarıyla bazı operasyonlarındaki sera gazı emisyonlarını en az üçte bir azaltmayı planladığını duyurmuştu. Birkaç yıl sonra şirketten 2050 yılı itibarıyla “net sıfır”, yani emisyonları sıfıra mümkün olduğunca yaklaştırma taahhüdü geldi.

Ancak son McDonald’s raporu işlerin ters gittiğini gösteriyor: Şirketin 2021 emisyonları 2015’teki en düşük seviyeden yüzde 12 daha yüksekti.

Bu konuda tek örnek McDonald’s değil. Dünyanın en büyük 20 gıda ve restoran şirketinin iklim konusundaki çeşitli rapor ve belgeleri üzerinde yapılan incelemeye göre, söz konusu firmaların yarısından fazlası ya emisyon azaltma hedefinde ilerleme kaydedememiş ya da emisyon seviyesi artmış.

Büyüme ve kirletme beraber ilerliyor

Emisyonun çoğu, hatta yüzde 90’dan fazlası şirketlerin tedarik zincirlerinden; bir başka deyişle burger ve tahıl üretiminde kullanılan ineklerden ve buğdaydan kaynaklanıyor.

Ürünleri daha sürdürülebilir kılmak adına plastik ambalajdan vazgeçme ve su kullanımını azaltma gibi çabalar yok değil. Ancak birçok büyük gıda ve içecek şirketi ile restoran zinciri son yıllarda sağladığı ciddi büyümeyi iklim hedefleriyle dengelemekte zorlanıyor.

Pandemi başından bu yana tüketici modellerinin değişmesi sebebiyle gıda şirketleri ciddi talep görüyor. Ukrayna’daki savaşın yanı sıra kuraklık ve sel gibi hava olayları tedarik zincirlerini kesintiye uğratınca şirketler malzeme ve ürünleri farklı tedarikçilerden almak zorunda kaldı.

Şirketlerin plastik ambalajdan vazgeçme ve su kullanımını azaltma gibi çabaları yok değil. Ancak birçok büyük gıda ve içecek şirketi ile restoran zinciri son yıllarda sağladığı ciddi büyümeyi iklim hedefleriyle dengelemekte zorlanıyor

PepsiCo’nun 2022 iklim raporuna göre 2015’ten itibaren emisyon azaltma hedefleri belirleyen şirketin tedarik zinciri kaynaklı emisyonları şu anda en düşük seviyesinden yüzde 7 daha yüksek.
2030 itibarıyla emisyonu yarıya indirme hedefi koyan Chipotle ise 2022 raporunda tedarik zinciri kaynaklı ve diğer emisyonlarında yüzde 26 artış bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Toprak dondu, üretici yandı

Çiftçilerin emeği buz tuttu. Zirai don afeti sonrası üreticiler...

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni taklit ve tağşiş listesi: Bu işletmelere dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesi...

Mühendisleri gönderiyoruz çobanları ithal ediyoruz

Türkiye’de itibarları ve ekonomik şartları bozulduğu için yurt dışına...

7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde Büyük Buluşma

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) Düzenlediği...