Serpil Kurtay: Malatya, Malatya, bulunmaz eşin

“Kayısı” denince ilk aklan gelen, evlenme tekliflerinin bile kayısı şeklindeki yüzük kutusuyla yapıldığı şehir Malatya… Aynı zamanda Turgut Özal’ı, İsmet İnönü’süyle ve “Mercedes Kadir”iyle meşhur… Üçüncü ismi çıkaramadınız mı? O zaman buyurun yazıyı okuyun…

Malatya Malatya bulunmaz eşin
Gönülleri coşturur ayla güneşin
Aman anam aman anam Kernekli misin
Kerneğe gelmeye de yeminli misin

Malatya’yı baştan başa çiçek bürüdü
Malatya’nın gençleri almış yürümüş
Aman anam aman anam Kernekli misin
Kerneğe gelmeye de yeminli misin

Malatyalı Ali, işi sebebiyle yurt dışında yaşıyormuş ve memleketini de çok seviyormuş. Her fırsat bulduğunda Malatya’yı ziyaret etmeye çalışarak, hemşehrileriyle muhabbet ediyormuş. Halk da Ali’nin sıla hasreti çekmesine çok üzülüyormuş. Sonunda bir türkü yazarak, bu türküyü Ali’ye armağan etmişler. İşte o türkü, yukarıdaki türküymüş. Elbette bu şehir efsanesi gibi bir bilgi… Gerçeklere gelirsek türkünün Kemaliye yöresine ait ya da Ermeni melodisi olduğuyla ilgili tartışmalar zaman zaman alevlenip sönüyor. Ancak Kemaliye’nin 1938 yılına kadar Malatya’ya bağlı olduğunu, Ermenilerin de bu coğrafyanın insanları olduğunu göz önünde bulundurursak çok da bu tür şeyler üzerine kafa yormak gerekiyor mu bilmiyorum. Neyse zaten daha yazının başında Malatyalıları kızdırmak gibi de bir niyetim yok.

KAYISI, MALATYA’NIN ‘SARI’ ÇİZGİSİ!

Malatya; çok uzun yıllardır Doğu Anadolu Bölgesi’nin ve Fırat Nehri’nin stratejik konumunda yer alan bir yerleşim yeri… Önemli ticaret yılları üzerinde olduğu için savaşlar ve büyük acılar yaşamış bu topraklar. Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman, Kahramanmaraş, Sivas ve Erzincan illeriyle çevrili… 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Kanun’la büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı. Günümüzde toplam nüfusu 812.580… Malatya Valiliği’nin internet sayfasında Malatya, “doğunun batısı, batının doğusu” ve “sosyoekonomik yapısı nedeniyle bölgesinde önemli bir cazibe merkezi” şeklinde tanımlanıyor. Elbette Sırtını Beydağı’na dayamış, verimli ovalara sahip ve Evliya Çelebi’nin “bal şehir” dediği Malatya’dan bahsederken kayısı gerçeğini göz ardı edemeyiz. Zaten etmek de ne mümkün… Iğdır’ın “Kayısı diyarı Iğdır’a hoş geldiniz” yazısıyla heykel yaptırması Malatyalıların kabul edeceği durum değil.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...

Ebru Erke: Tütsü, keven, mezla

Bunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep...