Hayri Kozanoğlu: 4 ayda 2150 puan

Merkez Bankası faizi yüzde 30’a çıkardı. Eylül 2021’den Mayıs 2023’e kadar mesnetsiz faiz indirimlerinin bedelini yüksek enflasyonla ödedik. Şimdi de keskin artışların tahribatını, durgunluğu yaşayarak deneyimleyeceğiz.

4 ayda 2150 puan
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan (Fotoğraf: AA)

Merkez Bankası (MB) politika faizini beklentilere paralel biçimde yüzde 25’ten 500 puan artışla yüzde 30’a çıkardı. Böylelikle 28 Mayıs seçimleri sonrası faizlerde yüzde 21.50’lik bir yükseliş yaşanmış oldu. Bilindiği gibi Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı enflasyonu yüzde 33 öngörülüyor. MB 2023’ün kalan 3 toplantısında faiz artışlarını sürdürüp muhtemelen yılı %40 civarında bir politika faiziyle kapatacak izlenimi veriyor. Böylelikle politika faizi 2024 yılı beklenen enflasyonun üzerine çıkıp en azından kağıt üzerinde pozitif bölgeye geçmiş olacak.

Karar metninde enflasyonun yılsonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği ifadesi yer alıyor. Bu oran temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda yüzde 62 olarak belirtilmişti. Yılın ilk 8 ayında tüketici enflasyonu yüzde 43.06 olarak gerçekleşti. Eylül enflasyonunun da yüzde 5 civarında gelmesi bekleniyor. Bu durumda 2022 Aralık ayına göre tüketici fiyatları yüzde 50 artacak.

Yılın son üç ayı için %8 bir enflasyon payı kalacak ki, yüzde 62 hedefi bu koşullarda gerçekçi görünmüyor. Aylık yüzde 4’lük bir enflasyon yılsonu tüketici fiyat artışlarını yüzde 69’a taşıyacak. Beklentim de bu yönde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TMO, 2025 Yılı Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı

​Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayında lokal olarak başlamış olup, bugün itibariyle...

Kilosu 250 lira oldu! Yaz meyveleri cep yakacak

Yaz aylarının gelmesiyle meyvelerde tezgahlardaki yerini aldı. Çarşı ve...

Buğdayda verim düşük kalite yüksek

Bu yıl buğday rekoltesinde kuraklıktan dolayı yüzde 15 ile...

Meteoroloji uyardı! 7 ilde sel ve fırtına tehlikesi

İçişleri Bakanlığı, 7 ili sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda...