Narenciye ihracatında oyunu Çin pazarı değiştirecek

Narenciye üreticileri, Rusya ve Ukrayna gibi geleneksel pazarların dışında Uzakdoğu’ya açılmak için kolları sıvadı. Özellikle Çin’in narenciye üretiminin yanı sıra önemli bir ithalatçı da olduğunu belirten sektör temsilcileri, söz konusu pazarında yer almak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çin ile anlaşma yapmasını ve ihracata destek verilmesini talep ediyorlar.

Narenciye üreticisi, Uzakdoğu pazarına ihracat için harekete geçti. Uzakdoğu pazarında Çin’in narenciye üretimin yanı sıra önemli bir portakal ve greyfurt ithalatçısı konumunda olduğunu belirten sektör temsilcileri, Çin’e ürün ihracat etmenin yolunun anlaşmadan geçtiğini belirtiyorlar.

Çin’e ihracat için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bir an önce anlaşma yapmasını isteyen temsilciler, yine ihracatta ton başına 1.500 lira destek verilmesini talep ediyorlar. Bu yıl narenciyedeki rekolte artışıyla beraber, destek verilmesi halinde ihracatın 1 milyar doların üstüne rahatlıkla çıkabileceği belirtiliyor.

Aksi takdirde, rekolte yaşanan artıştan dolayı üretici için zor bir sezon geçeceği ve fiyatların geçen yılla aynı kalacağı da ifade ediliyor. Dünyanın önde gelen pazarlardan olan Çin, 2022/23 sezonunda sadece portakal ürünün de 230 bin tona ithal etti. Çin’e portakal ihraç eden başlıca ülkeler arasında Güney Afrika, Mısır, Avustralya, ABD ve İspanya yer alıyor.

‘’1.500 lira destek verilsin’’

Narenciyede üretim fazlasının olduğunu aktaran Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’de yaklaşık 5.5 milyon ton narenciye üretimi yapıldığını kaydetti.

Söz konusu miktarın 2 ila 2.5 milyon ton bu yıl ihraç etme hedeflediklerini söyleyen Doğru, geri kalan yaklaşık 3.5 milyon tonu da iç pazarda tüketilmesi beklendiğini ifade etti. İhracatta ton başına 1.500 lira destek verilmesini talep ettiklerini dile getiren Doğru, ‘’Bu destek ihracatçıya nakit değil, ayni olarak vergisine, SGK’sına mahsup etmek üzere bir destek açıklarsa ihracatçının eli de güçlenecek.

Yurt dışında daha iyi ihraç pazarlarına girecek ve rekabet gücü artacak’ dedi. Böylece yeni pazarlar olarak gördüğümüz Uzakdoğu pazarlarından Malezya ve Singapur doğuda zengin olan ülkelerde rekabet edebileceklerine vurgu yapan Doğru, bu pazarların yanı sıra Çin’e ihracat için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu ülke ile anlaşma yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...