Et ve Süt Kurumu, dün yaptığımız ‘ESK’dan kesim fiyatına göstermelik artış! Besiciler 30 bin lira cezayı ödeyerek sözleşmeli besicilik projesinden çıktı!’ başlıklı haberimiz üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, haberimizde geçen sözleşmeli besicilik projesinden vazgeçen üreticilerden 30 bin lira ceza alındığına yönelik iddiaların doğru olmadığı belirtildi.
Bunun dışında üreticilerin sözleşmeli besicilik projesinden neden vazgeçtikleri, bugüne kadar kaç tane üretici ile sözleşme imzalandığı, sözleşme kapsamında ne kadar hayvan kesiminin yapıldığına dair ise hiçbir bilgi verilmedi.
Aslında yapılan bu açıklama ile bizim haberimizin asıl konusu olan sözleşmeli besicilik projesindeki hayal kırıklığı Et ve Süt Kurumu tarafından da resmen teyit edilmiş oldu.
Ancak haberimizde sadece ceza kısmına takılarak laf cambazlığı ile sözde haberimiz yalanlanmaya çalışılarak, bir yıl önce Vahit Kirişçi’nin ülke hayvancılığı için büyük bir umutla duyurusunu yaptığı sözleşmeli besicilik projesinde yaşanan hayal kırıklığının üstünün örtülmeye çalışılması da kurum yöneticilerinin gerçek niyetini ele verdi.
Öncelikle haberimizin ceza ile ilgili kısmında maddi hata olduğunu kabul ediyorum. Üreticilerin ESK ile yaptığı sözleşmeleri 30 bin lira ceza ödeyerek iptal ettirdiği cümlesi bir hataydı. Doğrusu; ‘Üreticiler 30 bin liraya kadar olan sözleşme bedelini yakmayı bile göze alarak sözleşmelerini iptal ettirdiler’ şeklinde olacaktı.
Bu maddi hatadan dolayı okuyucularımızdan özür diliyorum.
Ancak sözleşmeyi iptal ettiren üreticilere 30 bin lira ceza kesilmese de sözleşme imzalanırken üreticiden alınan sözleşme bedelinin iade edilmemesi de bir ceza değil midir?
Çünkü üretici, sözleşmeli besicilik projesinden kendi keyfinden dolayı çıkmıyor, ESK’nın verdiği taahhütleri yerine getirmemesinden dolayı çıkıyor.
Bunun altını çizelim…
Bilenler bilir, sözleşmeli besicilik projesinin bel kemiğini; karkas kesimde güncel maliyete göre, alım garantili fiyat politikası oluşturuyor. Güncel maliyetler de aylık olarak belirlenerek her ay ESK’nın kurum web sitesinden kamuoyuna duyurulacaktı.
Ancak gelin görün ki bugüne kadar güncel karkas maliyetleri hiçbir zaman ESK’nın web sitesinde yayınlanmayarak, üreticilerden ve kamuoyundan gizlendi!
Kamuoyuna açıklanmayan ancak Eylül ayı için ‘üreticiye el altından’ duyurulan 5 lira prim dahil 220 lira kesim fiyatı da üreticilerin tepkisini çekti.