OVP’nin tarım teşhisleri doğru sıra uygulamada

Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program iş dünyasına rahat bir nefes aldırdı. Önemli bir belirsizlik rafa kalkarken, program tarım sektörüne yönelik de önemli satırbaşlarını içeriyor. Sektör temsilcileri programda belirlenen hedeflerin tamamının ‘doğru teşhis’ olarak yorumlarken, sektörde uzun yıllardır bekleyen yapısal sorunlara ilişkin genel tedbirlerin geldiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan tarıma yönelik temel hedefler ile planlanan politika tedbirleri, sektörde heyecan yarattı.

DÜNYA’nın görüşüne başvurduğu sektör temsilcileri, ele alınan konuların sektörün yıllardır gündeminde olan başlıkları içerdiğini anlatarak, “Sektörün potansiyelini gösteren, güzel işlerin yapılacağına olan inancı pekiştiren, ikna edici bir yol haritası” görüşünde birleşti. OVP’de belirlenen hedeflerin, taviz verilmeden uygulanmasını isteyen tarım sektörü temsilcileri, en son 2001 yılında yapılan tarım sayımının güncellenmesi gerektiğini ve hayvancılık desteklerinin OVP’de yer bulamadığına işaret etti.

Orta Vadeli Program’da üretim planlaması, ürün bazlı üretim alanlarının belirlenmesi, nadas alanları ve atıl alanların da içerisinde yer aldığı tarımsal arazi varlığının korunması ve etkin kullanımının yer bulmasının önemine işaret edilirken, sulama altyapısının güçlendirilmesi, özellikle stratejik ürünlerde kendi kendine yeterlilik oranın artırılması, Sera Organize Tarım Bölgelerinin kurulması gibi önemli konular yer almasının mevcut yapıyı destekleyecek güncel adımlar olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin önde gelen isimleri, tarımsal enerji ihtiyacının karşılanmasında alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesinden, kent tarımının desteklenmesine, ürün bazında arz risklerine yönelik Üretim-İhracat-İthalat Konsolidasyon Programı hazırlanmasının sektör açısından memnuniyet verici gelişmeler olduğunu ifade etti.

Ayrıca, iklim değişikliği ve kuraklık ile mücadelede yeni teknolojiler kullanılması, tarımsal veri temini ve rekolte tahmininde yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulması, ortalama yaş düzeyi 60’a dayanan tarım sektöründe genç nüfusun tarıma özendirilmesi şeklinde belirlenmiş hedefler önemli adımlar olarak değerlendirildi.

Bilgiç: Her yerde tarımı yaygınlaştırılmalı

Orta Vadeli Program’da yıllardan beri her platformda ve toplantıda ifade ettikleri konuların mevcut olduğunun altını çizen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, tarım sektöründe lojistiğin öneminin altını çizdi. Bilgiç, “Bugün tarımda en büyük sıkıntı lojistik. Siz tarladan bir ürünü bedavaya da alsanız İstanbul’a gönderdiğiniz zaman bir kamyonun nakliyesi 50 bin liradan liradan aşağı tutmuyor.

Bedava bile olsa nakliye ile ürün 7-8 liradan aşağı satılamıyor. Lojistikte yaşanan bu sıkıntıyı önleyebilmenin tek yolu da tarım alanı olabilecek her yerde tarımı yaygınlaştırmak. OVP’de bu konuyu gördüm; tarım için şehirlerin çevresinin kullanılmasını. Bu uygulamalar aksatmadan ve zenginleştirilerek devam ederse başarılı olacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...