Gazipaşa’da imar tepkisi: Sahil şeridi bitti, sıra verimli topraklarda

Ceren Deniz

Gazipaşa’da sahil şeridiyle başlayan yapılaşma baskısı, tropikal üretime elverişli arazilerle sürüyor. Bölge halkı, ilçenin özgün yapısının bozulmasından ve ekmek kapılarının geleceğinden endişeli.

Gazipaşa’da önce sahiller, ardından verimli araziler üzerinde giderek artan yapılaşma baskısı doğal yaşam, tarımsal üretim ve endemik canlıların geleceğiyle ilgili endişeleri de beraberinde getirdi. Bölgedeki elverişli toprakların imara açılmasına olanak sağladığı tartışmalarına konu olan 2 bin 100 hektarlık imar planı revizyonu bölge halkını, meslek odalarını, hukukçuları ve çevrecileri harekete geçirdi. Son 5 yılda sahil bandının ve gerisindeki alanların birer birer yapılaşmaya açıldığı tepkileriyle gündeme gelen ilçede, planlar askıya çıkıp araziler parsellere ayrılınca sesler yükselmeye başladı.

Tesisler yapıldıkça sahillerin halka kapandığından yakınan yerliler, bu kez tropikal ürünlerin yetiştiği ender toprakların yapılaşarak azalmasından endişeli.

Sahil şeridinden görüntüler

 

‘BİR YERYÜZÜ HARİKASI, TURİZM TESİS ALANI OLDU’

Doğal güzelliğiyle ünlü bölgede imar tartışmaları, sahili kitle turizmine açacak turizm tesisi projeleriyle başladı. Selinus, Bıçkıcı ve Koru plajlarını imara açan projeler, dava konusu oldu. Üçüncü derece doğal sit alanı olan ve denize uzanan doğal havuzlarıyla bir yeryüzü harikası olarak görülen plajları kapsayan ‘koruma amaçlı imar planı’ çalışmaları 1989 yılına dayanıyor. 2007’de onaylanan bu planlar üzerinde daha sonra değişiklik yapıldı.

31 Mart 2019 seçimlerinden önce ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan kitle turizmine yönelik planlar askıya çıkarıldı. “Gazipaşa betona gömülmesin” diyerek imar planlarına karşı açılan davaya bölge halkıyla birlikte müdahil olan Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin hukuki girişimleri süreci durduramadı. Doğal havuzları, Akdeniz foklarıyla, carettalarıyla ünlü Gazipaşa’da 3’üncü derece doğal sit olan kıyı şeridi, ‘turizm tesis alanı’ olarak planlandı.

Turizm tesislerinin bulunduğu sahil şeridi

 

‘ÖNCE SAHİL, SONRA NEHİR KIYISI’

Bu kez gündemde, Gazipaşa’daki verimli arazilere ve nehir kıyılarına, apartman, tır parkı, hurdalık ve plastik deposu yapılmasına olanak sağlayacak imar planı revizyonu var. Aydıncık, Bakılar, Beyobası, Cumhuriyet, Ekmel, İstiklal, Koru, Macar, Pazarcı ve Yeni mahallelerinin imar revizyonu tamamlandı. Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan ve ardından ağustos ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de kabul edilen değişikliğin bölge tarımı için idam fermanı niteliğinde olduğuna dair görüşler var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...