“Süper patates” arayışında finale doğru

Bilim insanları iklim değişikliği karşısında gıda güvencesini sağlayabilmek amacıyla arayışlarını sürdürüyor. “Süper patates” de insanlığı kurtarabileceği düşünülen gıdalardan biri.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden bilim insanları, iklim değişikliği karşısında patateslerin dayanıklılığını ve besin kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmacılar daha dayanıklı patateslerin geliştirilmesine yardımcı olabilecek genetik özellikleri tanımlamak üzere bir patates “süper pangenomu” ortaya koydu. Birbirinden farklı 60 patates türünden elde edilen genetik verileri içeren bu süper pangenom, patates ve aynı familyadan başka bitkiler için bugüne kadarki en kapsamlı gen dizilim verisi koleksiyonu olma özelliğini taşıyor.

Dünyadaki patates türlerinin gen dizilimleri bir havuzda toplandı

Patates dünya çapında hayati bir besin kaynağı sıfatını taşıyor. Bu bitkinin genetik çeşitliliğinin artırılmasının; iklim değişikliğine, zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olacağı düşünülüyor. Süper pangenom, bilim insanlarının patatesin iklim değişikliğine uyum sağlama yeteneğini geliştirebilecek ve besin kalitesini iyileştirebilecek temel genetik özelliklerin belirlenerek gıda güvencesinin sağlanabilmesine katkıda bulunacak.

Araştırma ekibi bu kapsamlı genetik kaynağı oluşturmak için Kanada, ABD ve Peru’daki kamu gen bankalarından verileri süper bilgisayarlar yardımıyla işledi. Elde edilen veri havuzunun patatesin evrimini incelemek yanında geleneksel ıslah veya gen düzenleme teknikleri yoluyla patateste baskın hale getirilebilecek spesifik genleri tanımlamak için kullanılabileceği ifade edildi.

Veri havuzu daha dayanıklı ve besleyici patatesler geliştirmek için kullanılacak

Çalışmanın amacı hastalıklara karşı daha dirençli ve zorlu hava koşullarına daha dayanıklı patates çeşitleri geliştirmek ve iklim değişiminin etkileri karşısında istikrarlı bir gıda tedarikine olanak sağlamak şeklinde ifade edildi. Bilim insanları araştırmanın küresel gıda güvencesine katkıda bulunma ve değişen iklim koşullarında artan dünya nüfusunu beslemeye yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Araştırmanın detaylarına ve veri tabanına Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinden erişilebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

1 milyar 962 milyon 46 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerin hesaplarına aktarılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 milyar 962 milyon...

Türkiye ‘La Nina’ etkisine giriyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünya genelinde hava sıcaklıklarını düşüren...

Sanıldığı gibi değilmiş… Vitamini azalmıyor artıyor!

Meyve, sebze, et... Daha pek çok gıda öğesini taze...

Tarım şehri İnegöl’de ceviz hasadı başladı! Hedef 42 bin ton ceviz

Tarım şehri İnegöl’de ceviz hasadı başladı. Ceviz yetiştiriciliğinde son...