Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) 2022 Dünya Ticaret Raporu’na göre; “İklim krizi, ülkelerin ekonomik ve ticari beklentilerini yeniden şekillendiriyor ve gelecekteki büyüme ve refah için büyük bir tehdit oluşturuyor.” Son günlerde Panama Kanalı’nda yaşananlar, Dünya Ticaret Örgütü’nün uyarısının ne derece gerçek olduğunu kanıtlar nitelikte.
Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) 2022 Dünya Ticaret Raporu’na göre; “İklim krizi, ülkelerin ekonomik ve ticari beklentilerini yeniden şekillendiriyor ve gelecekteki büyüme ve refah için büyük bir tehdit oluşturuyor. Daha yüksek sıcaklıklar, yükselen deniz seviyeleri ve daha sık görülen aşırı hava olayları, verimlilik kayıpları, üretim kıtlıkları, zarar gören ulaşım altyapısı ve tedarik kesintileri olasılığını beraberinde getiriyor.”
Son günlerde Panama Kanalı’nda yaşananlar, Dünya Ticaret Örgütü’nün uyarısının ne derece gerçek olduğunu kanıtlar nitelikte.
Küresel gemi trafiğinin yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı, kuraklık nedeniyle ciddi sorunlar yaşıyor. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlayan kanalın su seviyesi, yoğun kuraklığa bağlı olarak ciddi seviyede azalmış durumda. Kanaldaki tanker trafiğinin aksaması 170’e yakın ülkeyi ilgilendiriyor.
Kuraklık yüzünden su seviyesinin düşmesi üzerine kanal yetkilileri kargo gemilerinin taşıdıkları yüklere sınırlamalar getirmiş durumda.
Yapılan açıklamalarda ise, devam eden kuraklığın “eşi benzeri görülmemiş zorluklar» yarattığı ve “tarihsel bir emsali olmadığını” ifade ediliyor. Atlantik ve Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan yapay bir su yolu olan Panama Kanalı, 100 yılı aşkın bir süredir uluslararası ticaret için önemli bir geçiş yolu konumunda.