Ağustos sonu gelince kışlık hazırlıkların tam zamanı demektir. Kırmızıbiber olmadan da kışlık hazırlık başlamaz. Tarhanadan turşuya, salçadan kıpkırmızı kahvaltılık soslara renk ve tat katan kırmızıbiber olmazsa olmaz!
Biber mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Sivri yeşilbiberi sofradan eksik etmiyoruz, kahvaltıdan akşam sofrasına her an elimizin altında. Yemeklere tat katıyor; etli olsun, zeytinyağlı olsun biber dolması en sevdiklerimizden. Ağustos sonu gelip de kışlık hazırlıklar başlayınca etli dolgun kırmızıbiber olmadan olmuyor. Özellikle de kışlık hazırlanan kahvaltıları şenlendiren kırmızıbiberli soslar, ekmeklere sürülen ezmeler için kırmızıbiber vazgeçilmez.
Domatesin yerlisinden bahseden çok da biberin yerlisinden pek bahsetmiyoruz. Gerçi her ikisi de Amerika’dan gelmiş, tarımı çok sonra yaygınlaşmış iki ürün ama zaman içinde yerlileşmiş, toprağa ve iklime uyum sağlamış yerli diyebileceğimiz biberler de var. Coğrafi İşaretler haritasında tescillenmiş bazı biber çeşitlerine rastlıyoruz. Örneğin Manisa’nın Emcelli biberi, aslında “Yalova Yağlık 28” olarak adlandırılmış ve ziraatçılarımız tarafından geliştirilmiş bir biber çeşidi. Tescilli kırmızıbiberlerden Denizli’nin Kale biberi anılmayı hak eden biberlerimizden biri. Tatil beldelerine girenler Denizli civarından geçerken dizi dizi kurutmak için asılmış kıpkırmızı biberleri mutlaka görür. İşte Kale biberi dediğimiz bu biberler. Alaf’ın şefi Murat Deniz Temel geçtiğimiz yıllarda takır takır kurumuş Denizli Kale biberinin içine çikolatalı bir karışım koymuş ve acı-tatlı olağanüstü bir tatlı yaratmıştı. Bu yıl şef vakitli davrandı, kurutmalık biberlerini erkenden seçti, çok acı olmaması için biberler daha yeşilden kırmızıya dönerken kurutmaya serdirdi. Biberler kıpkırmızı olacak ama acısı yakmayacak.
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/aylin-oney-tan/balkan-karmasi-kirmizibiber-6996484?sessionid=2