Sigara tiryakileri (izmaritleri söndürmeden atıyorlar), alkol içenler (cam şişeleri ormanlara sallıyorlar), mangal düşkünleri (sönmemiş külleri döküyorlar), köylüler (anız yakmayı bilmiyorlar), bizler, bizler… Ya onlar?
Kanada, Haiti, Yunanistan derken, elbette bizim başımıza gelmesi de kaçınılmazdı. Akdeniz’de beklerken Çanakkale yandı. 52 saat sonra kontrol altına alınabilen yangında 2 bin 500 hektar alan yandı, bitti, kül oldu (3 bin 500 futbol sahası). Çok değil iki yıl önce, 2021 Ağustos’unda Antalya ile Muğla başta olmak üzere birkaç kentte çıkan ve 15 gün süren yangında ise 139 bin 503 hektar orman alanı yanmıştı, bitmişti, kül olmuştu (195 bin futbol sahası).
Suçlu? En büyük suçlu küresel iklim değişikliği! Konuyla ilgili neredeyse her bilimsel makalede standart bir cümle; “iklim değişikliği nedeniyle meteorolojik parametrelerde (sıcaklık, yağış, rüzgâr, nem gibi) oluşan değişim ile birlikte büyüklüğü değişen yangınlar olarak ortaya çıkmaktadır.” Bunda da insan etkisinin önemini kabul edelim (1) ama güneşe, değişmeye başlayan dünyanın yörüngesine de biraz “suç” atalım.
Sonra ki suçlu? Elbette bizleriz! Dikkatsizliklerimiz, ihmallerimiz, kazalarımız ve biraz da kasıtlı olanlarımız. Sigara tiryakileri (izmaritleri söndürmeden atıyorlar), alkol içenler (cam şişeleri ormanlara sallıyorlar), mangal düşkünleri (sönmemiş külleri döküyorlar), köylüler (anız yakmayı bilmiyorlar), bizler, bizler… Bir de ormandan “nefret eden” kasıtlılarımız var.
Söndürme? “Çok şükür” o konuda artık sorunumuz kalmadı. Hatırlarsanız birkaç yıl önce neredeyse bütün toplum feryat ediyordu; neden yangın söndürme uçaklarımız, helikopterlerimiz yok diye. 20 yıllık iktidarının sonunda AKP, neyse ki bu feryatları dinledi ve uçaklar, ihalar (sihalar bu işe yaramıyor), helikopterler edindi. (Böylece Erdoğan da kendi uçaklarından birini satıp, yangın söndürme uçakları almaktan kurtuldu).
Eee, artık yapacak bir şey yok! Orman yangınları çıkar, bizler de “ciğerlerimiz yanıyor” (hem ülkemizin, hem kendimizin) diye feryat ederiz. Ve seyirlik bir olay olarak; ateşin kızılını, uçaklardan bırakılan suyun bembeyaz buharlaşmasını izleriz.