TİM, yanlış ihracat politikaları nedeniyle geçen yıl 300 milyon dolarlık ihracat kaybı yaşanan fındık sektörü için harekete geçti. Sahada hem üreticinin hem de ihracatçının sorunları gözlemlenerek, yeni bir strateji planı oluşturulacak.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tarım Kurulu, ağustos ayı toplantısını fındık hasat mevsiminin devam ettiği Giresun’da gerçekleştirdi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve tarım sektörlerinin temsilcilerinin yanı sıra, deri, tekstil ve maden sektörlerinin ihracatçı birlik başkanlarının katıldığı organizasyonda sektörler arası empati ve dayanışmaya dikkat çekildi.
Geçen yıl 313 bin tonluk fındık ihracatı karşılığında elde edilen 1 milyar 750 milyon dolarlık geliri sektör temsilcileri tarafından yeterli bulunmuyor. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini üstlenen Türkiye’nin dünya standartlarındaki tesisleriyle birlikte daha fazla ihracat geliri elde etmesi gerektiğine dikkat çeken ihracatçılar, yol haritasını belirlediklerini ve ilgili bakanlıklara sunacaklarını söyledi.
Gıda ve tarımda 50 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlendi
Türkiye’nin 2028 yılı için belirlediği strateji kapsamında 400 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak istediklerinin altını çizen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu strateji dahilinde gıda ve tarım ürünleri ihracatımızı da 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Gıda ve tarım, ihracatta en avantajlı sektörlerimiz arasında yer alıyor. Bu avantajımızı ülkemiz için fırsata dönüştürmek durumundayız. Mevcut tarım alanlarımızı verimli şekilde işleyebilir ve kullanabilirsek hem tüketicinin bol, kaliteli ve ucuz gıdaya erişmesini sağlar hem de ihracat yoluyla ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz” dedi.
Fındık ihracatında potansiyelin çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde verimliği artırabilir ve fındığı işleyerek katma değerli ürün haline getirebilirsek ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. Burada edindiğimiz bilgiler, fındıkla ilgili projelerimizde bize ışık tutacak. Maden, hububat ve tarım sektörlerimizi sahada inceledik. Diğer sektörlerimizi de yakından inceleyeceğiz. İşbirliği içinde çalışarak stratejilerimizi oluşturacağız. Sektörlerimiz 2 ay içinde bize eylem planlarını ulaştıracak, biz de gerekli desteği vereceğiz.”
Küresel ölçekte aranan Türkiye markası yaratma hedefi
Dünyada her şeyin tarım ve gıda üzerine şekillenmeye başladığına vurgu yapan TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, şu açıklamaları yaptı: “Tarım, cari fazla veren sektörlerimiz arasında ilk sırada yer alıyor. Tarım ürünlerinde ve gıdada küresel ölçekte bilinen ve aranan Türkiye markası yaratmak istiyoruz. Çünkü biz artık en yüksek alım gücüne sahip pazarların tanınan tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Bunu başarabilir, Avrupa, ABD ve Japonya gibi alım gücü yüksek ülkelerde markalarımızla var olabilirsek, ülkemiz için en yüksek katma değeri yaratabiliriz.”