Şarapla ilgili 100’e yakın araştırma, makale, çeviri ve kitabın sahibi Prof. Dr. Nihat Aktan’ı 90 yaşında kaybettik. “Önologların duayeni” neredeyse son ânına kadar üretti…
“Yıllardır tanıdığım, günlerce söyleştiğim Profesör Nihat Aktan hakkında bu yazının sonunda yazmam gerekeni baştan belirtmek istiyorum: Kelimenin tam anlamıyla bir ‘Cumhuriyet aydını’ Nihat Aktan…”
Türkiye’nin ilk içki kültürü dergisi Gusto’da Prof. Dr. Nihat Aktan’ın “Şarabın 70’lik delikanlısı” başlıklı bir portresini kaleme alan Ahmet Örs, hocayı bu cümle ile nitelemişti.
90 yaşında kaybettiğimiz Prof. Dr. Nihat Aktan, yıllar boyu büyük tadım jürilerimize başkanlık etti.
Misket üzümünün “âşığı”ydı
1933’te İzmir’de doğan Nihat Aktan, liseyi bitirdiği yıl açılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ilk öğrencileri arasında yer almış. Amatör şarap denemelerine ise merak güdüsüyle daha okulu bitirmeden başlamış. “Yakın bir arkadaşımın babası Tiryaki Şarapları’nın sahibiydi, beni ilk heveslendiren de o oldu” diye anlatıyor o günleri.
Eniştesinin İzmir’in ünlü şaraplarından Zeybek Şarapları’na ortak olması da şaraba yakınlığını arttırmış, şaraphaneden çıkmaz olmuş. Dağıtımına yardım ettiği Yeşildere ve Gelincik markalı şaraplar iyi satıyormuş, bir ara ürettikleri Kevser Şarabı ise adının çağrışımlarıyla rekor satışlara ulaşmış.
1957’de staj için gittiği Almanya’da ise İzmir’de tanığı olduğu şarapçılığın ne denli ilkel kaldığını farketmiş ve bu işin bilimine yönelmeyi kafasına koymuş. Fakülteyi bitirir bitirmez girdiği asistanlık sınavını kazanması da, ömrünün çizgisini belirlemiş. Ege şarapları ve özellikle “Âşığıyım” dediği Misket üzümleri üzerine yaptığı araştırmalarla profesörüğe kadar yükselmiş.