Mehmet Yalçın: Şarap biliminin duayeniydi

Şarapla ilgili 100’e yakın araştırma, makale, çeviri ve kitabın sahibi Prof. Dr. Nihat Aktan’ı 90 yaşında kaybettik. “Önologların duayeni” neredeyse son ânına kadar üretti…

“Yıllardır tanıdığım, günlerce söyleştiğim Profesör Nihat Aktan hakkında bu yazının sonunda yazmam gerekeni baştan belirtmek istiyorum: Kelimenin tam anlamıyla bir ‘Cumhuriyet aydını’ Nihat Aktan…”

Türkiye’nin ilk içki kültürü dergisi Gusto’da Prof. Dr. Nihat Aktan’ın “Şarabın 70’lik delikanlısı” başlıklı bir portresini kaleme alan Ahmet Örs, hocayı bu cümle ile nitelemişti.

90 yaşında kaybettiğimiz Prof. Dr. Nihat Aktan, yıllar boyu büyük tadım jürilerimize başkanlık etti.
Nihat Aktan 15 yıl önce bu satırların yazıldığı günlerden sonra da üretken temposunu hiç düşürmedi, Gusto’da yazarlığa ve yıllık “Büyük Tadım”larımızda jüri başkanlığına devam etti. Ev şarapçılığının yaygınlaşması üzerine Evde Şarap Üretim Teknikleri kitabını yayınladı.
Şarap teknolojisi, Türkiye’de alanındaki en kapsamlı eserdi.
Türkiye’de alanındaki en önemli eser olan Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi kitabını yazdığında ise 81 yaşına ulaşmıştı. İki yıl sonra kendisini ağırladığımız bağbozumu şenliğinde anılarını ve düşüncelerini anlatırken, yine capcanlıydı. Ve bu dolu dolu geçen ömür, geçtiğimiz hafta 90. yılında noktalandı. Türkiye’nin yaşayan en tecrübeli şarapbilimcisi, hayata veda etti.

Misket üzümünün “âşığı”ydı

1933’te İzmir’de doğan Nihat Aktan, liseyi bitirdiği yıl açılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ilk öğrencileri arasında yer almış. Amatör şarap denemelerine ise merak güdüsüyle daha okulu bitirmeden başlamış. “Yakın bir arkadaşımın babası Tiryaki Şarapları’nın sahibiydi, beni ilk heveslendiren de o oldu” diye anlatıyor o günleri.

Eniştesinin İzmir’in ünlü şaraplarından Zeybek Şarapları’na ortak olması da şaraba yakınlığını arttırmış, şaraphaneden çıkmaz olmuş. Dağıtımına yardım ettiği Yeşildere ve Gelincik markalı şaraplar iyi satıyormuş, bir ara ürettikleri Kevser Şarabı ise adının çağrışımlarıyla rekor satışlara ulaşmış.

Nihat Aktan şarap üretmeye 1950'lerde eniştesinin sahibi olduğu Yeşildere Şarapları'nda başlamış.
Nihat Aktan şarap üretmeye 1950’lerde eniştesinin sahibi olduğu Yeşildere Şarapları’nda başlamış.

1957’de staj için gittiği Almanya’da ise İzmir’de tanığı olduğu şarapçılığın ne denli ilkel kaldığını farketmiş ve bu işin bilimine yönelmeyi kafasına koymuş. Fakülteyi bitirir bitirmez girdiği asistanlık sınavını kazanması da, ömrünün çizgisini belirlemiş. Ege şarapları ve özellikle “Âşığıyım” dediği Misket üzümleri üzerine yaptığı araştırmalarla profesörüğe kadar yükselmiş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

MGM: Havalar soğuyor, kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), sıcaklıkların ülke genelinde 10-15 derece...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...