Dersim’de bal rekoltesi düştü: Kilosu 500 liraya çıkabilir

Dersim’de yağışın etkisiyle bal üretimi düştü. Maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten arıcılar, bu işe devam edebilmek için balın kilosunu 500 liradan satmaları gerektiğini belirtiyor.

İklim şartları nedeniyle Dersim’de bu yıl bal rekoltesinin düşük olması bekleniyor. Yağışının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arılar için çok önemli olan polenin doğada kaybolmasına neden oldu. Polen bulamayan arılar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktarı daha önceki senenin altında kaldı. Düşük rekolte ve artan maliyetlerle baş başa kalan arıcılar, bu yılın kendileri için çok zor geçeceğini belirtiyor.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan da Dersim’deki arıcıların kovan başına 10 kilo bal edebilirse bunun iyi bir rakam olduğunu ifade ederken arıcı Yeter Karakaş da balın kilosunu 500 liranın altında vermeleri halinde zarar edeceklerinin altını çiziyor.

‘ARI DOĞADA BİR ŞEY BULAMADI’

Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu köyünde beş yıldır arıcılık yapan Yeter Karataş, ilkbaharda doğanın çok güçlü olduğunu, bol polen geldiğini ve arıya mum yetiştiremediğini aktarıyor. Ancak daha sonra arılarını daha yüksek yerlere taşıdıklarını ancak burada da yağışla karşılaştıklarını anlatıyor. “Yağmur ve rüzgar polenleri silip süpürdü. Ondan sonra da arı doğada bir şey bulamadı, olan balı tüketmeye başladı ve yavrulu olan katlarda tüm bal tükenmiş oldu” diyen Karataş, bu sene bal rekoltesinin düşük olacağını ifade ediyor.

Karataş, “Sonbahar döneminde arımızı kışa iyi hazırlamak için iyi beslememiz gerekiyor. Bu sene çok fazla bal olmayacak. Kilosunu 500 TL’den vermemiz gerekiyor ki, zararımızı kurtarabilelim ve arıcılık faaliyetine devam edebilelim” diyor.

Pelgüzar Gül

 

‘ARILAR ZAYIF, VERİM DÜŞÜK’

Ovacık ilçesinde dört yıldır arıcılık yapan Pelgüzar Gül de yoğun yağışların arıcılık faaliyetini oldukça olumsuz etkilediğini vurguluyor. “Bu yüzden arıcılık sıkıntılı bir dönemde” diyen Gül, “Arılar bu sene çok zayıf, verim de yok. Bunun yanı sıra maliyetleri karşılayacak fiyat koyduğumuzda sorun yaşıyoruz çünkü insanların bunu karşılayacak alım gücü yok. Fakat biz de yoğun masraf ediyoruz. Arıcılığın maliyeti yüksek çünkü göçebe olarak yaşıyoruz. Bu sene nasıl bir piyasa oluşur biz de bilemiyoruz” diye konuşuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...