Bitkisel beslenme yüzünden ölümler, ünlüler söz konusu olduğunda daha çok gündeme geliyor. Fenomen Zhanna Samsonova’nın ölümü üzerine bu konuyu yeniden masaya yatırıyoruz. Bir uzman olarak diyorum ki; her şeyin başı yeterli ve dengeli beslenmek…
Vegan influencer Zhanna Samsonova’nın ölümü, geçen hafta gündem oluşturdu ve birçok soruyu beraberinde getirdi. Pek çok sosyal medya hesabında ve yazılı basında, “Vegan diyetiyle açlıktan öldü” manşetleriyle haberler yayımlandı. Maalesef bu üzücü haberin altında başka bir gerçek yatıyor. Yaklaşık 30 senedir insan sağlığı ve beslenmesi adına çalışan bir uzman olarak bu genç kadının ölüm sebebinin tek başına vegan beslenme olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim.
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini her fırsatta vurgulamanın yanı sıra beslenmede uçların ne kadar tehlikeli olduğuna da işaret ediyorum. Haberlere göre Zhanna, son yıllarda sadece meyve ve meyve sularından oluşan bir beslenme programı uyguluyormuş. Bu noktada konu hangi beslenme düzeni olursa olsun, eğer hayatınızdan bir besini veya besin grubunu çıkarıyorsanız mutlaka yeterli ve dengeli beslenebilmek adına tedbir almalı, eksik kalan besin gruplarını diğer besinler veya takviyeler yoluyla vücudunuza almalısınız. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenmede düzenli hekim kontrolü ve kan tahlillerinin takibi çok daha önemli. Dolayısıyla Zhanna’nın hayatını kaybetmesinin altında da tek tip beslenmenin getirdiği yetersiz beslenme ve bunun yetersizliğinin sebep olduğu sağlık sorunları yatıyor.
Bu haberin üzerine birçok kişi bitki bazlı beslenme konusunda endişe yaşadı. Endişenizi çok iyi anlıyorum. Bitki bazlı beslenmeyle ilgili eminim şimdiye kadar birçok şey duymuşsunuzdur. Bu konuda okuduğum bir çalışma gösteriyor ki, bitki bazlı beslenmeye uyumun artması, tüm nedenlere bağlı ölümlerin riskini yüzde 10, koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin riskini yüzde 23 oranında azaltabiliyor. Nasıl mı? Bitkisel besin kaynakları vitamin ve minerallerin yanı sıra lif, çoklu doymamış yağlar, oligosakkaritlerden zengindir. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar, kolesterol, obezitenin azaltılması, bitkisel kaynakların daha çok tercih edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Hayvansal kaynaklar, özellikle yüksek doymuş yağ içeriğiyle obezite ve kalp damar hastalıkları konusunda tehlike yaratıyor.