13 Haziran Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuruluş günü. Bir zamanlar ülkemizde özellikle İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu köylerinde, üreticilerin hasat mevsimi olan sonbaharda arpa ve buğdayını güvenle ve sevinçle teslim ettiği TMO ve hububatın depolandığı silolar vardı. O TMO ki üreticiyi mağdur etmeyecek ve bir sonraki hasat zamanına kadar geçimini sağlayacak derecede gelir elde etmesini sağlardı.
Birinci Dünya Savaşı’nda tüm dünyada sanayi tesislerinin tahrip olmasından sonra toplumların tarıma yönelmesi sonucu aşırı buğday üretimi olmuş ve ürünlerin sağlıklı bir şekilde depolanması ihtiyacından doğmuştur silolar. Kurtuluş Savaşı sonrasında ülkemizde bir yandan sanayi alanında atılım yapılırken bir yandan da köylüyü üretime teşvik etmek ve ürününü değerinden satın alarak ihtiyaç halinde iç piyasaya sürmek üzere 10 Temmuz 1932 tarihinde TC Ziraat Bankası buğday alımıyla görevlendirmiş, 1933 Haziran’ında fazla ürünün depolanması için gene Ziraat Bankası’na, depo ihtiyacının karşılanması için silo ve ambar gibi hububat muhafaza tesisleri kurma görevi verilmiştir.
Bu faaliyetler sonucunda buğday üretimi daha da artmış, bu yıllarda görülen İkinci Dünya Savaşı’nın işaretleri Ziraat Bankası tarafından yürütülen hububat alım ve depolama işlerinin ayrı bir kuruluş halinde oluşturulması ihtiyacı doğmuş ve böylece 13 Temmuz 1938 tarihinde iktisadi devlet kuruluşu niteliğinde olan TMO kurulmuştur.