Dünya Sağlık Örgütü’nden aspartam uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay tatlandırıcı aspartam içeren yiyecek ve içeceklerin kansere yol açabileceğini ancak belirli sınırlar içinde tüketilmesi halinde güvenli olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şeker içermeyen yapay tatlandırıcı aspartamın insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin olarak Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi’nin (JECFA) yaptığı değerlendirmeleri açıkladı.

DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Direktörü Francesco Branca, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Şirketlere (aspartam içeren) ürünleri raflardan kaldırma, tüketicilere de bunun tüketilmesine tamamen son verme çağrısı yapmıyoruz. Sadece ölçülü kullanılmasını öneriyoruz” dedi.

Aspartamı ‘insanlar için muhtemelen kanserojen (Grup 2B)’ olarak sınıflandıran IARC, sınırlı kanıtlara dayandırarak, insanlarda bir tür karaciğer kanseri olan hepatoselüler karsinom ile ilgili söz konusu tespitte bulundu. Bu konuda hayvanlar üzerinde yapılan deneyler de sınırlı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai dondan etkilenen 9 milyon dekarı nasıl inceleyecekler: Zarar çok, ekspertiz yok

Mustafa Çakır Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 2.3 milyon...

Satılmayan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu alacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı nedeniyle...

Kriz tarım makineleri sektörünü de vurdu: Traktör üretimi yüzde 37, ihracat yüzde 22 düştü!

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş tarım makineleri makineleri sektörünün...

Silifke’den Orta Doğu’ya: İhracat rüzgârı karadutla esti

Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı süren karadut hem iç piyasada...