Şeref Oğuz: Güneş, enerji ve tarım için vazgeçilmezimiz

Her yıl 3GW güneş enerjisi… Bu hedefle yola çıkmış bir derneğimiz var; Solar3GW. 2020’de kurulmuş ve amacı; güneş enerjisi sektörünü bir araya getirmek, iklim değişikliği ve güneş enerjisi alanında farkındalığı artırmak… Uğraşıları; her yıl düzenli olarak 3 gigavat enerjiyi şebekeye katmak…

Başkan Yusuf Bahadır Turhan; “Çatılar dururken, tarlalar neden?” başlıklı yazım üzerine, ekibiyle gazetemizi ziyaret etti ve güneş ekonomisinin arka planlarından bahsetti. Turhan’a göre doğru iş modellerinin hayata geçirilmesiyle; doğalgazda 8kömürde 9 yılda, bunların ithalatına son verilebilir.

Üretime her yıl 3 GW güneş enerjisi eklenmesi halinde, doğal gazdan 10 yılda 3,4 milyar $ tasarruf edilebilecek, yılda 39,4 milyon ton karbondioksit gazı salımının önüne geçilebilecek. Kaldı ki doğru modelleri ile yılda 362,7 GWh kaybın (100 bin kişinin tüketimi) durdurulması mümkün.

Peki, nedir bu doğru iş modelleri? Güneş enerjisi üretimi, öztüketim temelli ve ticari temelli olmak üzere iki ana kırılımda, 5 iş modeli ile ele alınıyor. Hâlihazırda pazarda bulunan Öztüketim ModeliLisanslı- İhaleli- Teşvikli Model, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanları (YEKA) ve henüz Türkiye pazarında uygulanmayan Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşması (YETA) ile İhalesiz, Teşviksiz, Lisanslı Model.

İKİ SORU İKİ CEVAP

Güneşten neden yeterince yararlanamıyoruz?

Görünen o ki bu alandaki farkındalığımız düşük. Her ne kadar insanlar güneşin enerji kaynağı olarak kullanılmasını benimsese de gerek yasal düzenlemeler, gerek maliyetler, insanların cesaretini kırıyor. Misal lisans almak için dahi bürokratik oligarşi devreye giriyor, rüşvet çarkı kırılamıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım...

İdil Çimrin: Leziz çay saati

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hem son derece basit,...

İrfan Donat: İhracatı yasaklayınca gıda fiyatı düşer mi?

Türkiye’de son yıllarda sık sık gıda enflasyonu ile mücadele...

Aysel Kanber: Tarım bitti sırada ne var?

Keşke iyi gitse de memlekette işler biz de iyi...