Tarımsal üretimde daha planlı programlı, üreticiyi üretmeye teşvik edecek sürdürülebilir hamleler yapılması gerektiğine dikkat çeken Feyzullah Korkut, mısırın taban fiyatının kilogramda 10 lira olması gerektiğini söyledi.
Mısır Türkiye için stratejik tarımsal ürünlerin başında yer alıyor. Üretimi yapılan mısırın yüzde 70’lik kısmının yem ham maddesi olarak kullanıldığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, yüzde 30’luk kısmının ise glikoz, nişasta ve yağ olarak değerlendirildiğini belirtti.
Türkiye’de mısırın, buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip ürün olduğunu dile getiren Korkut, Türkiye’nin yıllık mısır ihtiyacının 9 ile 9,5 milyon tonu bulduğunu üretimin ise yıllara göre değişmekle birlikte 6 ile 6,5 milyon ton dolayında gerçekleştiğini kaydetti.
Türkiye’nin her yıl yaklaşık 3 milyon ton civarında mısır ithal etmek zorunda olduğunu anlatan Korkut, “Rakamlara göre ithal etmek zorundayız ancak gerekiyor mu? Ziraat mühendisleri odasına göre hayır. Neden, çünkü mısır kuraklığa dayanıklı, su verildiğinde verimi artıyor. Ülkemizin her yerinde yetişebiliyor.
1970’li yıllarda en geniş mısır ekim alanı Karadeniz’deydi. Verimi yüksek hibrit mısırlar çıktıktan sonra mısır üretimi Adana’ya, Çukurova’ya daha sonra da Güneydoğu’ya doğru kaydı. Sulandığı sürece dekardan alınan verim 1 ile 1,5 tonun üzerine çıkıyor. Ülkemiz mısırda üretim potansiyelini hiç ithalata gerek kalmadan 9,5 milyon tona çıkarabilecek kapasite ve potansiyele sahip bir ülke” diye konuştu.
“Mısırdaki verim, dünya ortalamasının üzerinde”
Mısır üretiminin artırılması için gerekli koşulların sağlanması gerektiğine dikkat çeken Korkut, Türkiye’nin üretim için yeterli alanı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçimiz bu konuda bilinçli, mısır tarımını çok iyi bilen ziraatçılara sahibiz. Mısırda birim alandan elde ettiğimiz ürün dünya ortalamalarının üzerinde. Üretici, “üretme ithal et” politikalarından kaynaklı yeterli desteği görmeyip ürettiğinin karşılığını alamadığından üretimden uzaklaşıyor.”