Madran Dağı, rakı fabrikası ve zeytinler!

Karaburun Yaylaköy’de, RES direklerinin altındaki zeytinlik arazide güneş enerji santrali (GES) yapılması ile ilgili süreç hızla ilerliyor. 2007 yılında köylülere zeytinlik yapmaları karşılığında 150 yıllığına kiralanan arazinin ortakları zamanla değişmiş. Yeni ortakların adları size de çok şaşırtıcı gelecek!..

Ne Karaburun’un 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel çevre koruma alanı (ÖÇKA) ilan edilmiş olması ne GES yapılmak istenen arazinin zeytinlik olması ne 15 yılı aşkın bir emekle bu arazide 30 bine yakın zeytin ağacının büyütülmesi ne de devletin zeytinliğe 2008 yılından bu yana verdiği organik tarım destekleri şirketi durduruyor.

Karaburun’da 2005 yılından bu yana toplamda 87 RES türbini kuran Lodos Enerji geçtiğimiz yıl Karaburun RES Yardımcı Kaynak adı altında bir GES projesi gündeme getirdi. Bu proje kapsamında 7 adet GES alanında toplam 181 bin 818 adet panel kurmayı planlıyor. Mayıs ayında ‘ÇED olumlu’ kararı verilen projenin yeri ve proje alanında bulunan 30 bine yakın verimli zeytin ağacını önümüzdeki günlerde epeyce tartışacağız.

ORGANİK TARIM YAPILIYOR

Toplam 902 dönümü bulan parselin 473 dönümü Hazine tarafından 2007 yılında Yaylaköy’den 5 köylüye, her on senede bir yenilenmek ve zeytincilik yapmak şartı ile 150 yıllığına kiralandı. Bu tarihten itibaren yaklaşık 30 bin zeytin ağacı dikilen ve 2008 yılından bu yana organik tarım sertifikası ile devletten organik tarım desteği alan bu arazinin ortaklık yapısı bir süre sonra değişti. Arazinin ortaklarından Yaylaköy’lü Mustafa Şenbahar diğer 4 ortağından ikisinin Lodos Enerji’de bekçi olarak çalışmaya başladıktan sonra hisselerini şirkete sattıklarını söyledi. Diğer iki ortağın isimleri ise çok ilginç gelecek size!

Fotoğraf: Mustafa Şenbahar’ın kişisel arşivi

ARAZİNİN YENİ ORTAKLARI İKİ ESKİ CHP MİLLETVEKİLİ

Adları son ana kadar sır gibi saklı kalan, benim de Milli Emlak Müdürlüğünün M. Şenbahar’a ve ortaklarına gönderdiği yazıyı incelerken öğrendiğim isimlerin ikisi de eski CHP milletvekili.

Bu isimlerden 24. dönem CHP Aydın milletvekilliğinin yanı sıra 1999-2011 yılları arasında Çine Belediye Başkanlığı yapan Osman Aydın ile ilgili onlarca haber yaptığımı anımsıyorum. Osman Aydın, Çine’nin dağlarında faaliyet gösteren maden işletmelerinin en büyüklerinden Kaltun’un sahibi. Özellikle Madran ve Gökbel Dağlarında büyük bir doğa kıyımına yol açan bu maden işletmeleri, yeterince önemsemedikleri işçi sağlığı-iş güvenliği önlemleri yüzünden onlarca, yüzlerce işçinin silikozis hastası olmasına ya da çeşitli biçimlerdeki iş cinayetleri ile ölmelerinin de sorumluları.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...