Mine Ataman Yeni ekonomi ekmeğimizle oynadı! Buğdayda olan biten!

Buğday son günlerin en çok konuşulan konusu. Herkes üzerine yazıp çiziyor, fiyatına, açıklanma zamanına, ekmeğe gelecek olası zam ve konunun her türlü detayına dair ortaya karışık yazılar okuduk.

Başından beri fiyatının açıklanma zamanına dikkat çekip ekmek zammı nedeniyle fiyatın seçimlerden sonra paylaşıldığını söylemiş, un regülasyonundan kaynaklı ortaya çıkan “görevlendirme zararına” dikkat çekmiştim.

Aynı zamanda, yeni ekonomi yönetiminin böyle bir bütçe ayırmak istemediğinden bahsetmiştim. Gelinen noktada tezim doğru çıktı. Çeşitli iletişim stratejileriyle görevlendirme zararına gerek kalmadan mevzu çözülmeye çalışılıyor.

Buğdaya dair son yılların en kapsamlı stratejisinin özetini tekrar paylaşmak isterim.

GÖREVLENDİRME ZARARI YOK

Geçtiğimiz yıl genelde tüm tarım ürünlerine iyi fiyat verilmeye çalışıldı. Çiftçi korunurken diğer taraftan tüketici de ekmek fiyatları noktasında desteklendi. Ekmek bulamayanlara da pasta yesinler denildi!

Haziran ayına kadar indirimli buğdayın 50 kilosu fırıncıya 360 liradan satılıyordu. Fırıncı, uygun fiyatlı un ile ortalama 5 liralık ekmek üretiyordu.

Bu sayede sürekli gündeme gelen ekmek zammı tartışmaları engellenerek, fırıncılıkta istikrar sağlanıyordu. Maliyetleri açısından fırıncı, ekmek fiyatı açısından halk korunmuş oluyordu.

Bu yıl her şey değişti. Seçim sonrası politikalardan buğday ve ekmek te nasibini aldı.  Son gelen yağmurlar, dünyada açıklanan rekolte, Karadeniz Tahıl Koridoru tüm dünyada buğday miktarını artırırken fiyatların düşmesine neden oldu.

DEPOLAR DOLU TARAFLAR RAHAT

Gelinen noktada; depolar ithal buğday ile dolu, buğday fiyatı 9.25 lira açıklansa da serbest piyasada 6 lira düzeyinde. Lisanslı depolarda yaşanan randevu problemleri, un fabrikalarının buğday almadaki isteksizliği fiyat baskısının bir parçası olarak ortaya çıktı.

UNCU MU FIRINCI MI LOBİLER YARIŞIYOR

Fırıncılar, maliyeti 7 lira olan ekmek fiyatının 10 lira olmasını isterken, ticaret odaları ve valilikler arasında pazarlıklar devam ediyor. Fırıncıların çoğu ekmek zammını bayram sonrasına bırakıp tüketiciyle olan bağını yıpratmak istemiyor. Aynı şekilde uncular da fiyat geçişlerini bayram sonrasına bırakıyor. Hatta sektörün önemli bir sivil toplum kuruluşu “ekmek maliyetinde unun oranı sadece yüzde 20, una gelecek zam ekmeğin fiyatını çok değiştirmez. Ekmek zammına çok gerek yok türünden bir açıklama yaptı.”

https://www.tarimdanhaber.com/yeni-ekonomi-ekmegimizle-oynadi-bugdayda-olan-biten

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Aylin Öney Tan Evrensel kültür çay

Dünya Çay Günü geliyor. Çay bizim için çok önemli,...

Tomurcuk çayın fiyatı belli oldu

ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram...

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: 3 defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit...

Çiftçi ürettiğini satamıyor, tüketici ise pahalıya alıyor

Hataylı çiftçiler ürettikleri ürünlerini satacak pazar bulamazken, tüketiciler ise...