40 ili don vurdu, vatandaşı neler bekliyor?

Geçen haftaki yaygın zirai donun ardından hasar tespit sürüyor. Kayısı, üzüm, elma, şeftali ve diğer meyvelerde hasar yoğun… Üreticiler, ağaçlarda oluşan hasarın ileriki yıllarda üretimi azaltabileceğini belirtiyor. Donun verdiği zarar meyvede fiyat sıkıntıları getirebilir.

Türkiye’nin geniş kesimlerinde geçen hafta meydana gelen zirai don nedeniyle meyve başta olmak üzere çok sayıda ürün zarar görürken, ziraatçiler bazı meyvelerde önümüzdeki yıllara yayılan ürün kayıpları oluştuğu endişesi taşıyorlar.

Cuma günü başta olmak üzere geçen hafta dört gün etkili olan don, kar yağışı ve dolu nedeniyle ekili alanlarda geniş çaplı hasar oluştu. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Cuma gecesi yer yer -15 dereceye kadar inen sıcaklık nedeniyle zirai ürünlerde hasar gerçekleştiğini söyledi.

Yumaklı dün gece yayımlanan açıklamasında, belli bölgelerde meyve çeşitlerinde hasar oluştuğunu, buna karşılık “başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip diğer tarımsal ürünlerde” hasarın söz konusu olmadığını ifade etti.

40 ili don vurdu, vatandaşı neler bekliyor? - Resim : 1

İlk tespitlere göre kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini dile getiren Yumaklı, stratejik ürünlerle ilgili gıda arz güvenliği sorunu olmadığına dikkat çekti.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2023 yılı verilerine göre kayısıda dünyanın en büyük üreticisi ve kuru kayısıda yaklaşık 70 bin ton ile dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaydı.

Dondan etkilenen diğer ürünlerden şeftali ve nektarinde ise Türkiye dünyanın üçüncü büyük üreticisi ve ikinci büyük ihracatçısı; elmada ise üçüncü büyük üreticisi konumunda bulunuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da dünkü açıklamasında, olumsuz hava koşullarının Pazar günü dahil olmak üzere etkisini sürdürdüğünü belirtti ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, sonuçların paylaşılacağını ifade etti.

40 ili don vurdu, vatandaşı neler bekliyor? - Resim : 2

Don 40’a yakın ilde etkili olurken, Reuters’a bilgi veren TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, kayısı gibi sınırlı alanda yetişen meyvelerde kayıpların yoğun olduğunu belirtti.

Sorumlu olduğu bölgede yaygın olarak yetişen kayısıyı örnek veren Kılıç, 400 milyon doları ihracat olmak üzere toplam 500 milyon dolar ticaret hacmi bulunan kayısıda bu yılın mahsülünün neredeyse tamamının kaybedildiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...

Didem Eryar ÜNLÜ, İklim Kayıp ve Zarar Fonu’ndan 250 milyon dolarlık ilk destek

Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu...

Erdoğan’nın Don ile ilgili açıklamaları Gazi Kutlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada,...

Don sonrası TZOB’dan 3 talep

Türkiye genelinde etkili olan zirai donla ilgili TZOB Yönetim Kurulu...