4 kişilik asgari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor

UNICEF’in raporuna göre, 137 ülkeden 181 milyon çocuk şiddetli gıda yoksulluğu yaşıyor. Üstelik bunların üçte ikisi, sadece 20 ülkede yaşıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. TÜİK verilerine göre, asgari ücretle geçinen iki çocuklu bir ailenin bir çocuğu bir öğüne 17 lira ayırabiliyor.

UNICEF’in geçen hafta açıkladığı verilere göre, dünya genelinde her dört çocuktan biri (yüzde 27) erken çocukluk döneminde şiddetli gıda yoksulluğu yaşıyor. Bu, beş yaşın altındaki 181 milyon çocuk demek. UNICEF’in 137 ülkeyi değerlendirdiği raporuna göre 181 milyon çocuğun beşte dördü ise sadece anne sütü ve süt ürünleri ile pirinç, mısır veya buğday gibi nişastalı bir temel gıda maddesiyle besleniyor.

Çocukların yüzde 12’si yetersiz besleniyor

UNICEF’in bu raporuna konu olmasa da Türkiye’de de ciddi bir çocuk açlığından söz edilebilir. Zira Türk Pediatri Kurumu’nun mayıs ayında sonuçlarını paylaştığı son araştırmasına göre çocukların yüzde 12’si yetersiz besleniyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) mayıs ayında yayımladığı çocuk yoksulluğu raporu ise 2016 yılından beri Türkiye’de yoksul çocuk sayısının sürekli arttığını ve 7 milyon çocuğun yoksulluk içinde yaşadığını gösteriyor.

Türkiye tablosu

Bununla birlikte UNICEF’in raporu, şiddetli çocuk gıda yoksulluğundan dünyanın tüm bölgelerinin eşit düzeyde etkilenmediğini de ortaya koyuyor. Güney Asya ve Sahra Altı Afrika, şiddetli çocuk gıda yoksulluğu yaşayan 181 milyon çocuğun üçte ikisinden fazlasına (yüzde 68) ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de durum ne diye soracak olursanız 11 Haziran günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmasına göre Türkiye’de de eğitim ve gıda gibi temel ihtiyaçlara erişimde farklı gelir grupları arasında ciddi bir fark mevcut.

İki grup arasında 5.5 kat fark var

Araştırmaya göre, en düşük yüzde 20’lik gelir grubuyla en yüksek yüzde 20’lik gelir grubunun tüketim harcamaları arasında beş buçuk kat fark var. Geçen yıl en yoksul yüzde 20, aylık ortalama 8 bin 827 lira harcama yapabilirken bu tutar en zengin yüzde 20’lik kesimde ortalama 48 bin 830 lira.

Yoksulların en büyük gideri gıda

Tüketim amaçlı yapılan harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23.9 ile konut ve kira harcamaları alıyor. İkinci sırada yüzde 21.9 ile ulaştırma harcamaları, üçüncü sırada ise yüzde 20.6 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları bulunuyor. Ancak en yüksek yüzde 20’lik gelir grubu gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 14.5 pay ayırırken en düşük yüzde 20’lik grupta bu oran yüzde 36.6. Ve bu oranla gıda, en yoksul grubun en büyük tüketimini oluşturuyor. Zaten iki grup arasındaki fark da iki kattan fazla.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...